Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПРОКУРАТУРАТА ГУБИ СРЕЩУ НЕФТИНВЕСТБАНК

Победата в една битка още не означава, че войната е спечелена. А от две години насам за НЕФТИНВЕСТБАНК (до края на април 1998 г. името й бе Международна ортодоксална банка Свети Никола) се води истинска война между старите и новите й акционери. Всяка от страните спечели отделни сражения, но крайният победител от този двубой едва ли ще стане ясен в скоро време. НЕФТИНВЕСТБАНК продължава да е под контрола на дузина акционери, групирани около Нафтекс Петролеум (България), управлявана от Митко Събев, и ръководената от Петя Славова фирма Феста. От две години и половина Нафтекс Петролеум (България) и Митко Събев са членове на надзорния съвет на банката, а Петя Славова е председател на управителния съвет. Сегашните собственици на НЕФТИНВЕСТБАНК пък са подложени на масирана атака от учредителите на МОБ Св. Никола, обединени около бившия й главен изпълнителен директор Цветан Начев.


Учредителите заведоха поредица от дела с цел да си възвърнат контрола върху банката, която загубиха през 1998 година. Те дори спечелиха няколко съдебни битки, но претърпяха поражение в последната - от края на ноември 2000 г., когато Софийският апелативен съд събори решението на Софийския градски съд от 12 април 2000 година. Именно то постави под въпрос легитимността на избрания на 8 април 1998 г. надзорен съвет на банката, а оттам и на назначения от него управителен съвет. Какво се случи на тази дата?


Общото събрание на акционерите прие нов устав на банката, промени предмета й на дейност, премести седалището й и адреса на управление и избра нов тричленен надзорен съвет, в който влязоха Юкос Петролеум (България) (старото име на Нафтекс Петролеум (България) и Митко Събев. Тези решения бяха вписани от фирменото отделение на Софийски градски съд на 14 април 1998 година.


Групата на учредителите обаче не се отказа от борбата. Още тогава Цветан Начев и бившият заместник-председател на надзорния съвет на МОБ Св. Никола Владимир Кънчев (от една година покойник - лека му пръст!) атакуваха пред съда решенията на общото събрание от две посоки. По първото те подадоха иск от свое име. В същото време по техен сигнал аналогичен иск подаде и Софийска градска прокуратура. Но трябваше да минат две години, преди съдът да се произнесе по иска на прокуратурата. Едва на 12 април 2000 г. софийският градски магистрат Севдалина Червенкова отсъди, че вписаните от СГС решения на общото събрание от 8 април 1998 г. са несъществуващи обстоятелства. Така тя постави под въпрос легитимността на устава на банката, на предмета й на дейност и на сегашния надзорен съвет, който избра управителния й съвет. Решението на съдия Червенкова обаче веднага бе атакувано пред Софийския апелативен съд от сегашното ръководство на НЕФТИНВЕСТБАНК. Наред с това адвокатът на банката Стоян Кръстев поиска отвода на съдия Червенкова, която трябваше да гледа иска на Цветан Начев (идентичен с този на прокуратурата). Желанието на адвокат Кръстев не бе удовлетворено и на 27 август 2000 г. съдия Червенкова се произнесе в полза на Начев. НЕФТИНВЕСТБАНК обжалва и това нейно решение, но Софийският апелативния съд и до момента не е дал ход на делото, тъй като една от засегнатите страни (твърди се, че това са наследниците на Владимир Кънчев) все още не е получила жалбата на банката. За сметка на това тези дни апелативните съдии събориха решението на съдия Червенкова от 12 април 2000 г., с което тя уважи иска на прокуратурата. Според тях то е незаконосъобразно и следва да бъде отменено, а искът на прокуратурата трябва да бъде отхвърлен. С други думи, според Апелативния съд решенията на общото събрание на банката от 8 април 1998 г. не са нелегитимни и са вписани редовно в съдебните регистри. Въпросът сега е дали прокуратурата ще обжалва пред Върховния касационен съд присъдата на апелативните магистрати. Ако по някаква причина тя пропусне да направи това, групата на учредителите не разполага с кой знае какви оръжия срещу сегашните собственици на НЕФТИНВЕСТБАНК. Една от възможностите им е да продължат делото по иска, подаден от Цветан Начев и Владимир Кънчев срещу решенията на общото събрание от 8 април 1998 г. с надеждата, че няма да го сполети съдбата на иска на прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във