Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПРОКУРАТУРАТА ГУБИ И БИТКАТА ЗА ПЧБ

Лавината от оправдателни присъди по наказателните дела срещу шефове на фалирали банки продължава да набира скорост. На 13 март 2006 г. Софийският градски съд обяви за невинни бившия председател на съвета на директорите на Първа частна банка Венцислав Йосифов и изпълнителния й директор Емилиян Димитров. Делото срещу двамата бе образувано през 2001 година.
На Йосифов бе потърсена отговорност по чл.203 от Наказателния кодекс за длъжностно присвояване, тъй като, според прокуратурата, неправомерно е завишил с 11 хил. щ. долара размера на фирмен заем. Освен това държавното обвинение преследваше шефа на ПЧБ и по чл.219 от НК за безстопанственост заради това, че в периода 1991-1995 г. не е упражнил контрол върху дейността на Емилиян Димитров, обвинен по чл.282 за длъжностно престъпление и на директора на клон Надежда на ПЧБ Петко Каменов при отпускането на три кредита за общо 1 897 938 лв. и 1 457 685 долара на фирмите Хелиос М, Чар и Борис 82. Собственик на последната компания е Величка Дил. Според прокуратурата, за отпускането на близо 283 млн. неденоминирани лева Величка Дил си е послужила с измама, с цел имотна облага. Затова срещу нея прокуратурата бе повдигнала обвинение по чл. 211 от НК. Именно тя бе третата обвиняема по делото, което се гледа на 13 март, и също получи оправдателна присъда.
Срещу Венцислав Йосифов и Емилиян Димитров има още едно дело, което ще се гледа на 12 април от Софийският градски съд. По него прокуратурата е изчислила, че благодарение на лошото управление на ПЧБ са нанесени щети за 5.8 млрд. стари лева. Вината за причиняването им се търси от бившите изпълнителни директори на банката Венцислав Йосифов и Емилиян Димитров, които са обвинени по чл.282 за престъпление по служба. Това дело на практика наследи и обедини в едно други три наказателни процеса срещу двамата шефове на ПЧБ, по които им бяха повдигнати сходни обвинения.
Специално Венцислав Йосифов е подсъдим за това, че в периода от 10 декември 1991 г. до 29 март 1996 г., според прокуратурата, неправомерно е предоставил заеми на 37 дружества, които впоследствие не са ги погасили. Държавното обвинение твърди, че с действията си само той, като бивш изпълнителен директор на ПЧБ, е ощетил банката с над 40 млн. щ. долара и 5.7 млн. г. марки, които към датата на поставяне на банката под особен надзор - 17 май 1996 г., са равни на близо 4.8 млрд. стари лева.
Срещу Емилиян Димитров прокуратурата е отправила обвинение за отпускането на кредити на 13 различни фирми. От тях непогасени остават 8.66 млн. щ. долара и 518 хил. г. марки, които към 17 май 1996 г. са с обща левова равностойност над 1 млрд. стари лева. Всъщност това е голямото дело срещу шефовете на ПЧБ. Самият факт, че обвиненията срещу тях са повдигнати по отдавна компрометирания чл. 282 от Наказателния кодекс до голяма степен предрешава изходът му. До момента няма наказателен процес срещу шефове на банки, повдигнат по чл.282 от НК, който да е приключил с тяхното осъждане. Затова въпросът е не каква ще е присъдата срещу Йосифов и Димитров, а кога тя ще бъде произнесена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във