Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПРОКРЕДИТ БАНК ПРОДАДЕ КРЕДИТИ ЗА 47.8 МИЛИОНА ЕВРО

ПроКредит Банк (България) успешно продаде на международните пазари заеми, които е отпуснала на малки и средни предприятия на обща стойност 47.8 млн. евро. Толкова е платило за тях инвестиционно дружество, което е дъщерно на Дойче Банк. От своя страна на базата на придобития кредитен портфейл, то е пуснало на международните пазари свои ценни книжа, с които е финансирало сделката с ПроКредит Банк (България).
Разбира се, получатели на кредитите ще продължат да правят вноските си в клоновете на ПроКредит Банк, а тя от своя страна ще превежда парите на купувача на кредитния портфейл. Сделката, известна още като секюритизация, е организирана от Дойче Банк, ПроКредит Банк (България) и базирания във Франкфурт ПроКредит холдинг, който притежава 20.29% от капитала й. Останалите акционери на банката са ЕБВР, германската държавна финансова институция Дойче Ендвиклунг Гезелшафт и Комерцбанк с по 19.71% и Международната финансова корпорация - с 19.13 процента.
Секюритизираният кредитен портфейл, който българската банка е продала, е получил оценка BBB+ от международната рейтингова агенция ФИТЧ рейтингс, а рискът по нея е намален допълнително, тъй като тя е гарантирана от Европейския инвестиционен фонд и от германската държавна банка Кредитанщалт фюр Вийдерауфбау (KfW). Парите получени от продажбата на пакета заеми, ще бъдат използвани за по-нататъшно разширяване на кредитната дейност на българската банка. Нейното ръководство има намерение и за в бъдеще да извършва подобни сделки, като планира общият им размер на достигне 100 млн. евро.
Според Клаус-Петер Цайтингер, председател на надзорния съвет на ПроКредит Холдинг и на ПроКредит Банк (България) с тази сделка по продажбата на секюритизирани вземания българската кредитна институция навлиза в нов сегмент на капиталовия пазар. Подобни операции ще й дадат възможност за по-изгодно дългосрочно финансиране. А това от своя страна би трябвало да намали цената, при която банката отпуска заеми на своите клиенти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във