Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПРОКРЕДИТ БАНК ПОЛУЧИ ОБЕЩАНИЕ ЗА ЛИЦЕНЗ

БНБ уведоми новоучредената ПроКредит Банк, че ще й издаде лиценз за извършване на банкова дейност в страната. До шест месеца от получаването на уведомлението ръководството на банката трябва да представи в БНБ документите, че всички акционери са платили своите дялове. Общата сума на направените вноски не може да е под минимално определения от Закона за банките капитал от 10 млн. лева.
Според Закона, преди да получи лиценза, ПроКредит Банк трябва да има създадена служба за вътрешен контрол и да разполага с подходящи сгради за извършването на банкова дейност. Ако изискванията на БНБ не бъдат изпълнени в срок, тя има право да й откаже издаването на лиценз.
Договорът за учредяването на ПроКредит банк бе подписан на 6 юни 2001 г. във Франкфурт между ЕБВР, Международната финансова корпорация, която е част от групата на Световната банка, Комерцбанк, Международен микроинвестиционен фонд (IMI) и германската държавна банка Дойче Инвестиционс унд Ендвиклунг Гезелшафт (DEG), която е в процес на сливане с Кредитанщалт фюр Видерауфбау (KfW). И петимата учредители ще притежават по 20% от капитала на ПроКредит банк.
Банката ще се специализира в кредитирането на малките фирми. Намеренията на акционерите й са за първите пет години тя да им отпусне 50 000 кредита на стойност 600 млн. лева. Очакванията са средният размер на заемите да не надвишава 10 000 евро. Финансовата институция предвижда максималния размер на един отделен кредит да е 125 000 евро.
През седмицата финансовият министър Милен Велчев заяви, че правителството ще разчита на ПроКредит Банк, за да изпълни ангажиментите си за стимулиране на развитието на малкия и средния бизнес. Ръководството на банката обаче засега се въздържа от коментар на изказванията на Велчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във