Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПРОКРЕДИТ БАНК ОБЕЩАВА 600 МЛН. ЛЕВА ЗАЕМИ

Над 600 млн. лв. кредити за микробизнес и за малки и средни предприятия у нас смята да отпусне ПроКредит Банк в рамките на пет години. На 6 юни 2001 г. договор за нейното учредяване подписаха във Франкфурт Международната финансова корпорация, която е част от групата на Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Международният микроинвестиционен фонд, Комерцбанк и Немската агенция за инвестиции и развитие (ДЕГ). До края на месеца учредителите й ще внесат в БНБ всички необходими документи за получаването на лиценз. Петте финансови институции ще притежават по 20% от капитала на банката, чийто размер ще е 12 млн. лева.
ПроКредит Банк ще започне реално кредитиране на малкия бизнес най-рано в началото на септември, се уточнява в прессъобщението от бъдещата институция. В него се казва, че за пет години тя смята да предостави около 50 000 заема, като размерът на един заем не може да надхвърля 125 хил. евро.
Сумата от 600 млн. лв., която ПроКредит Банк обещава да отпусне като кредити, е направо фантастична, независимо от това, че те ще бъдат предоставени в рамките на пет години. Подобен кредитен портфейл няма нито една банка у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във