Банкеръ Daily

Росен Плевнелиев

Прогресивната данъчна система води до по-голяма справедливост

Намаляването на ДДС за ресторантьорския бизнес е погрешна стъпка. Браншът е един от най-силните генератори на сивата икономика в страната. Това заяви Росен Плевнелиев, президент на България между 2012-2017 г. Според него редуцирането на ставката няма да се отрази на приходите в хазната, нито ще изсветли сектора. Наред с това и други индустрии ще заявят претенции за по-ниско данъчно облагане.

Бившият държавен глава лансира идеята за широк обществен дебат за смяна на данъчната система от следващия парламент.

Плевнелиев подкрепя намаляването на ДДС върху книгите, но се обяви против по-ниския налог за ресторантите.

"Много други индустрии ще заявят претенциите си за същото намаляване – туризмът генерално и стигнете, например, до лекарствата. Ресторантьорският бизнес в България, да не кажа голяма дума, но е един от най-силните генератори на сивата икономика. Това, че ще бъде намалено ДДС-то не очаквам по никакъв начин да се отрази на приходите на държавата, както и по някакъв начин да осветли този сектор", уточни Плевнелиев пред БНР.

Според него плоският данък е извървял своя път, а за да има справедливост в обществото, трябва да се въведе прогресивна данъчна система в комбинация с електронно правителство. И това трябва да е приоритет в работата на следващото Народно събрание.

"Новото Народно събрание, което ще се сформира през 2021 г., ще трябва да започне дебата за въвеждането на прогресивно данъчно облагане, при което богатите хора да плащат повече. Трябва да въведем електронно правителство, да въведем регистри за всяка обществена поръчка, за всеки договор, за всеки анекс. С истината за това как се харчат парите на хората ще създадем предпоставки и за прогресивната данъчна система, която ще даде по-голяма справедливост", подчерта експрезидентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във