Банкеръ Daily

Финансов дневник

Проф. Емилия Миланова: Вероятно лицензът на КТБ ще бъде отнет

"Очакванията са, че вероятно няма да има друга възможност освен да се отнеме лицензът на КТБ, защото обезценката на кредитите ще бъде достатъчно голяма". Това заяви пред БНР проф. Емилия Миланова, бивш подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор". Тя пояси, че прогнозата й е основана на извадки от предварителния доклад на одиторите, който се появи в интернет.


"Виждах маниера, по който са оценявани активите. Ако това е продължило по-нататък с допълнителната информация, която те са събрали, за да направят съответната оценка. Това е демонстрация на начина, по който Централната банка "управляваше" специалния надзор на КТБ", допълни Миланова.


В понеделник квесторите на КТБ внесоха в БНБ доклада на одиторските компании за състоянието на банката, но резултатите от него все още не са оповестени публично.


"Специалният надзор, като оздравителна процедура, трябва да се провежда за много кратко време", категоричен е бившият подуправител на БНБ.


Тя определи като абсурдно, в продължение на толкова много месеци банката да продължава да бъде затворена и да не изпълнява абсолютно никакви операции. "Да не провеждаш никакви оздравителни операции по отношение на нея и да очакваш, че ще се случи нещо оздравително", възмути се Миланова.

Според професорът трябва да се създаде работна група от представители на БНБ и Министерството на финансите, която да разработи няколко варианта за оздравяване на банката с участие на акционерите или инвеститори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във