Банкеръ Daily

Финансов дневник

Проф. Емилия Миланова: Проблемът на КТБ не е капиталът, а ликвидността

"БНБ е разрешила на банките от групата на КТБ, поставени под специален надзор, да осъществяват някои дейности за целите на погасяването на кредити", така бившият подуправител на БНБ проф. Емилия Миланова обясни в интервю за БНР днешното решение на управителния съвет на централната банка. Според Миланова обаче това решение е трябвало да бъде взето много отдавна.

"От доклада на квесторите се виждаше, че голяма част от кредитополучателите имат и депозити в КТБ", коментира още Миланова и допълни, че заради затварянето на банката не е било възможно клиентите да обслужват кредитите си със собствените си средства в КТБ и са им начислявани лихви за просрочията - нещо, което съдът ще отмени.

Бившият подуправител на БНБ обяви пълната си подкрепа омбудсмана Константин Пенчев, който заяви, че БНБ действа в противоречие с българското законодателство и води банката към несъстоятелност.

"Знам каква надзорна система съм оставила в БНБ, знам как тя работи и това, което се случва е уникално. Не може Централната банка на една страна да не осигури ликвидна подкрепа на системна банка, на четвъртата си по големина банка, каквато е КТБ. Не може това нещо да се случи, въпреки че у нас се случва", възмути се Миланова. "Тук става въпрос за бизнес на много корпоративни клиенти, става въпрос за вложители в банката", допълни тя.

По отношение на мажоритарният акционер на банката Цветан Василев, Миланова заяви, че ако е извършил престъпления или нарушения, има хиляди начини той да бъде наказан.

"Никакви мерки за оздравяване не се предприемат, целта на специалния надзор е да бъде оздравена банката. Корпоративна банка е капиталово адекватна с показател от 10.5%, по Базел III това изискване е 8 процента. Проблемът на КТБ не е капиталът, а ликвидността. За това казвам, че няма нормална Централна банка, която да не подкрепи и да осигури такава ликвидност. Този момент беше пропуснат, но какво да се прави по-нататък. Още преди две седмици трябваше да се водят интензивни разговори с акционерите на банката", каза проф. Миланова.

"Има инструменти, с които може да се осигури институционална подкрепа", убеден е бившият подуправител на БНБ.

"Държавата и управителният съвет на БНБ са длъжни да направят всичко възможно, за да подкрепят всички клиенти на банката", коментира още Миланова и отправи критики към останалите подуправители на институцията, заради това,  че не са застанали зад подуправителя на управление "Банков надзор" Цветан Гунев.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във