Банкеръ Daily

Финансов дневник

Проектът за бюджет на Пловдив за тази година е 526 млн. лева

Имаме приоритети, които ще продължим, въпреки галопиращата инфлация. Тя налага и предприемачите да са по-предпазливи, докато са изпълнители по редица инфраструктурни обекти“, отбелязват от община Пловдив.

Проектът за бюджет на Пловдив за тази година е в размер на 526 114 046 лева. Неговата рамка бе представена от кмета Здравко Димитров и ресорните заместник-кметове, съобщиха от общината. Приходите от делегираните от държавата дейности (ДДД) са 261 159 980 лв., а местните - 264 954 066 лева.

Общата субсидия за ДДД е в размер на 235 969 792 лева при 205 383 384 лв. за миналата година. В абсолютна сума увеличението е с 14.89 на сто, който се дължи на нарастване на стандартите през тази година, считано от 1 април. С най-голямо увеличение в ДДД са средствата за социалните дейности, образование и здравеопазване.

„Бюджетът, който сме подготвили е в условия на война, на неотминала COVID-пандемия и продължила с месеци парламентарна криза. Но ние имаме приоритети, които ще продължим, въпреки галопиращата инфлация. Тя налага и предприемачите да са по-предпазливи, докато са изпълнители по редица инфраструктурни обекти“, коментира кметът Здравко Димитров. За първи път се отделят повече средства в областта на екологията. Кметът отбеляза, че ще се инвестира повече и в спорта, и в културата.

Заместник-кметът „Финанси и стопански дейности” Величко Родопски отчете, че при местните приходи за миналата година изпълнението  на плана и на 93%, което пък възлиза на 164 млн. лева. Рамката на бюджета за тази година е със 108 млн. лв. повече в сравнение с 2021-а. Разликата идва от завишението на делегираните от държавата дейности и преходния остатък и очакваните по-големи приходи от някои данъци.  Тази година се очаква по-голяма събираемост от имуществени и други местни налози, както и от доходи от собственост.

Въпреки сложността на ситуацията община Пловдив запазва нивото на данъците с минимално увеличение на някои такси и цени на услугите в опит да се осигурят всички основни функции на общината.

В капиталовата програма, представена от ресорния заместник-кмет Пламен Райчев, се залага на баланса между пет основни сектора - пътна и инженерна инфраструктура, образование, спортна и паркова среда, осветление, култура и исторически паметници.

В индикативния годишен разчет за средства от Европейския съюз за проектите, които са в процес на изпълнение, е посочено, че през тази година ще се усвоят финанси в размер на 154 064 870 лв., в това число: безвъзмездна финансова помощ - 115 950 587 лв., и собствен принос на община Пловдив - за 38 114 283 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във