Банкеръ Daily

Финансов дневник

Проектобюджетът за 2019 г. влиза за обсъждане в НС на първо четене

Проектобюджетът за 2019 г. влиза за обсъждане в Народното събрание на първо четене.

Държавната сметка ще бъде точка втора в дневния ред на парламента, след като вчера по предложение на лидера на БСП Корнелия Нинова председателският съвет реши като точка първа да бъде разгледан Законът за корпоративното подоходно облагане. Едва след това ще се обсъждат парите на държавата за догодина.

Припомняме, че макроикономическата прогноза на държавния бюджет на Република България за 2019 г. предвижда растеж на БВП до 3,7% през 2019 г. поради по-силните публични инвестиции и публично потребление. Очаква се растежът да се задържи на ниво от 3,5% в периода 2020-2021 г. Вътрешното търсене ще остане водещо за растежа на БВП по линия както на потреблението, така и на инвестициите.

Базисната инфлация ще има основен принос за нарастването на общия индекс, докато влиянието на международните цени ще бъде минимално поради очакваното слабо изменение през следващата година.

Прогнозната средногодишна инфлация (ХИПЦ) за периода 2019-2021 г. е съответно 3,0%, 2,5% и 2,3%. В условията на високо вътрешно търсене повишението на цените ще се ускори през 2019 г., след което ще започне да отслабва в синхрон с динамиката на международните цени на суровините.

Facebook logo
Бъдете с нас и във