Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Продават хотел на Красимир Гергов

С  близо 4 млн. лв. за един месец се е обезценил хотелът  на столичната ул. "Солунска", който е собственост на фирма "Кранеа" ООД. Той е изваден за публична продан от съдия-изпълнител за втори път. Обявената за него цена сега е близо 15 млн. лв., докато при първия опит за продажба тя бе 20 млн. лева. Частният съдебен изпълнител го е пуснал на търг по искане на кредитора на фирмата - "УниКредит Булбанк".

"Кранеа" дължи на банката  3 млн. лева. От данните се вижда, че като стойност обезпечението покрива многократно взетия заем и дори при следващо намаляване на продажната цена, което обикновено се случва - ако при първата и при втората продан не се появят кандидат-купувачи, кредиторът все пак ще си събере всички вземания. Очевидно обаче банката бърза.

Що се отнася до самата "Кранеа" - това е фирма, за която можем да кажем - поне според данните от Търговския регистър, че е част от бизнес групата на Красимир Гергов. Той притежава 25% от дружествените дялове в компанията. Други 25% са собственост на "К Консултинг" ЕАД, в която - пак според Търговския регистър, Гергов е едноличен собственик. Останалите 50% от "Кранеа" са на Георги Кирчев, който също е съдружник и собственик в много фирми. И тук не липсва интрига. Пак от Търговския регистър става ясно, че дружествените на Кирчев  дялове в  доста от тези компании, като например "Гранд Инвестмънт" ООД, "Директ - МХ" ООД, "Форте 6" ООД и т.н., са запорирани през лятото на 2016-а от синдиците на обявената в несъстоятелност Корпоративна банка. Обръщаме внимание специално на този случай не заради собствениците на въпросната фирма "Кранеа" ООД, а заради това, че именно хотелът на "Солунска" е имотът, който през януари е обявен за публична продан с най-висока първоначална цена.

Като цяло хотелите от няколко години насам държат първенството по цени в търговете, извършвани от съдия-изпълнители. Първият месец на 2017-а не прави изключение, защото вторият най-голям търг по първоначална цена отново е за хотел - този на фирма "Виго Груп" в Несебър. Първоначалната цена за него е 10 млн. лв.,  като този имот също се изнася за публична продан не за първи път по искане на Обединена българска банка, която е кредитор на "Виго Груп". Но и за него купувач все пак не може да се намери.

Явно хотелиерският бизнес не върви чак толкова добре - независимо от оптимистичните данни, които статистиката обявява за туристическите сезони през последните две години. Другото обяснение за финансовите проблеми, които доста собственици на хотели имат, е, че просто не са разчели добре направената инвестиция или пък че отклоняват сериозна част от приходите, които тя им носи за различни странични дейности. Каквито и да са причините за финансовите несполуки, които преследват част от собствениците на хотели, този вид бизнес отдавна вече не е сред приоритетното кредитиране от банките - именно заради сериозните загуби, които той донесе на своите кредитори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във