Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Продават хотел на длъжник на Корпоративна банка

Гръмките политически изявления за необезпечените кредити на Корпоративна банка получават поредното опровержение от търговската практика. През седмицата на сайта на Камарата на частните съдия-изпълнители се появи обява за публична продажба на хотел във Велико Търново, като първоначалната цена, от която започва наддаването, е около 17.73 млн. лева.

Хотелът е собственост на фирмата "Интерхотели" АД, чийто основен акционер е компанията "Ди енд Ди Джи Петрол Продуктс" (предишното й название е "Генимекс Ойл", чийто едноличен собственик е  Георги Петков Георгиев.

Хотелът е заложен пред банката срещу заем от 10 млн. евро. В нейна полза  "Ди енд Ди Джи Петрол Продуктс" прави и залог на всичките си акции в "Интерхотели" АД, където тя притежава 98% от капитала. Обезпеченията на заема очевидно са направени по всички правила и това позволява на синдиците на КТБ сега да започнат процедура по осребряването им, независимо от факта, че самата "Ди енд Ди Джи Петрол Продуктс" е обявена в несъстоятелност.

На дневен ред обаче е по-важният въпрос: доколко пазарната конюнктура ще позволи на синдиците да продадат хотела на цена, която да покрие ако не цялото задължение на "Интерхотели", то поне по-голямата част от него. Но е факт, че този кредит е покрит с реални активи на длъжника, които могат да донесат пари на кредитора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във