Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПРОДАВАТ БИЗНЕС БАНКА НА ТЪРГ

На 10 септември синдиците на фалиралата Бизнес банка Иван Панчев и Мартин Христозов ще обявят търг за продажбата й. Активите на банката са оценени от Бул Одит на 10 млн. лв., а задълженията й към държавата са 8.5 млн. лева.
Търгът ще се проведе на 10 октомври, като наддаването ще започне от 8 млн. лв. - 80% от оценката на банката. Това дава възможност на Агенцията за държавни вземания, чийто изпълнителен директор е Александър Раков, да участва в търга, като предложи първоначална цена от 8 млн. лева. Ако не се яви друг купувач, агенцията може да спечели банката и да си прихване въпросната сума срещу вземанията си от нея.
При положение че на търга се яви конкурент, който е готов да даде повече от 8.5 млн. лева, а агенцията приеме предизвикателството и се състезава до победа, тя ще трябва да бръкне в джоба на хазната, за да плати сумата над 8.5 млн. лв. и тя ще бъде разпределена между фирмите, които са кредитори на Бизнес банка
Държавата ще спечели дори, ако се намери инвеститор, който да предложи за Бизнес банка 8.5 млн. лева. Тогава по сметките на ръководената от Александър Раков агенция ще влязат живи пари, които незабавно ще бъдат прехвърлени в бюджета. Всъщност това е един от по-добрите сценарии за развитието на търга, тъй като за хазната са важни наличните пари, а не вземанията и имотите, които иначе може да си прибере от фалиралата Бизнес банка, но ще трябва да осребрява с години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във