Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Продажбата на ТБ "Виктория" изпадна в мълчаливо безвремие

Ще бъде ли продадена ТБ "Виктория" до края на годината? Или приключването  на тази процедура ще остане за 2018-а?  Отговорът на този въпрос започва да се заплита,  защото продажбата на въпросната кредитна институция, която е 100% собственост на обявената в несъстоятелност Корпоративна банка, продължава повече от година. При това говорим за втора процедура, защото при първата, която бе спечелена от "Търговска банка Д", БНБ отказа да даде разрешение купувачът да придобие ТБ "Виктория". Причината за отказа е, че въпросният купувач - "Търговска банка Д," не се ангажира, че ще погълне ТБ "Виктория". А това бе изричното условие, което  постави  Централната банка към потенциалните инвеститори.

При втората процедура двамата кандидат-купувачи: "Българо-американска кредитна банка" и ИНВЕСТБАНК изрично са потвърдили, че ако закупят ТБ "Виктория",  ще я погълнат. Съгласно правилата на процедурата и БАКБ, и ИНВЕСТБАНК са подали окончателни оферти до синдиците на КТБ за покупката на ТБ "Виктория". Внесли са  в БНБ и съответните документи  за одобрение  да придобият банката.

Тук нещата влизат в нещо като омагьосан кръг. В  БНБ са на мнение,  че трябва да се произнесат  дали кандидат-купувачът отговаря на изискванията  да придобие ТБ "Виктория"  едва след като той бъде определен от синдиците на  Корпоративна банка. Те  пък от своя страна искат първо да чуят становището на БНБ  кой от двамата кандидат-купувачи (или и двамата) отговарят на условията и тогава да обявят победителя в тръжната процедура.

За да се произнесе  БНБ обаче, тя трябва да се съобрази  с  нормативно определените  срокове, а те изтичат през януари. Ако БНБ реши, че за да вземе решение, й  е нужна допълнителна информация от кандидат-купувачите, крайният срок  да се  произнесе по офертите  ще се отложи за февруари 2018-а. Така че ако бъде възприет подходът първо БНБ да даде  разрешение, а след това синдиците на КТБ да вземат окончателното решение  кой  да е купувачът на ТБ "Виктория", финалът  на процедурата ще се случи през март 2018-а.

Явно, както всички други действия около  Корпоративна банка, и продажбата на ТБ "Виктория" ще бъде бавна и мъчителна. И причината за това е, че хората, които се занимават с нея, са принудени да се съобразяват не само с търговските и с правните процедури, а и с най-различни политически и други фактори, които предизвикват  постоянни промени в приложимото към несъстоятелността законодателство и пряко или косвено влияят върху вземането на всяко  важно решение. А те  засягат най-вече попълването на масата на несъстоятелността и разпределението на парите, натрупани по сметката на синдиците на Корпоративна банка между нейните кредитори.

Впрочем  по тази сметка вече има над 700 млн. лв.,  но те така и не могат да достигнат до кредиторите на банката заради несекващите  съдебни дела,  породени от всевъзможни изменения в законите под натиска на  политически и  корпоративни интереси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във