Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПРОБЛЕМИТЕ НА БАВАГ СЕ ЗАДЪЛБОЧАВАТ

Австрийската банка Баваг отхвърли категорично твърденията, че е помогнала на фалиралия щатски брокер Рефко да върши измами през последните няколко години. Мениджърите й обявиха на 26 април, че ще защитават невинността си в новия съдебен процес в САЩ, възбуден от кредиторите на Рефко, които искат 1.3 млрд. щ. долара обезщетение. Главният изпълнителен директор на Баваг Евалд Новотни определи делото като несериозно и неоснователно. Той омаловажи решението на Нюйоркския съд да замрази нейни активи в Съединените щати, защото техният размер бил нищожен. Става въпрос за решението на съдия Робърт Дрейн, който наложи временна възбрана на Баваг да използва вложени в страната средства, освен ако те не са за обикновени бизнес цели.
Както е известно, през март тази година австрийската финансово-кредитна институция призна, че е понесла 1 млрд. евро загуба от спекулативни търговски сделки с посредничеството на щатския брокер Рефко. Това стана, след като Баваг бе принудена да отпише 425 млн. евро заеми, отпуснати на бившия главен изпълнителен директор на фирмата Филип Бенет точно преди той да бъде уволнен и арестуван.
Съдебният процес разтревожи австрийските банкови среди. Високопоставени банкери се срещнаха с ръководството на Националната банка на Австрия, за да обсъдят план за извънредни действия, ако Баваг и други местни кредитори изпаднат в ликвидна криза в резултат на действия отвъд Океана. Централната банка обеща да осигури на Баваг допълнителни средства при нужда и увери, че в момента банката е напълно надеждна. Лошата новина е, че делото в САЩ по всяка вероятност ще блокира плановете на австрийските профсъюзи, които са едноличен собственик на изпадналата в беда финансова институция, да я продадат.
Щатската инвестиционна банка Моргън Стенли, която урежда продажбата, заяви, че ще продължи работата си по нея. Сделката бе препоръчана от лидера на Социалдемократическата партия на Австрия Алфред Гузенбауер, който ще се бори за мястото на сегашния канцлер Волфганг Шусел на общите избори през есента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във