Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Проблем с кредитната история имат 18% от клиентите

Общо 18% от клиентите, търсещи кредит през март 2014 г., имат проблем с кредитната история, сочи анализ на една от консултантските компании за кредити, който се позовава на справка в Централния кредитен регистър.

Проблемите варират от невърнати кредити или част от кредити до периодично невнасяне на вноски по текущите и по погасените заеми, посочват от консултантската компания.

В повечето случаи това е пречка за получаване на нов кредит, дори и доходите на клиента да са достатъчни.

През последните шест месеца процентът на клиентите с проблеми в кредитната история се е движил между 13 и 16%.

Част от проблемите с кредитната история се дължат на невнимание и недостатъчен контрол на клиентите върху личните им финанси. Често хората не следят месечните си наличности по сметката и дали са достатъчни за погасяване на вноските по кредитите им, таксите по сметките и кредитните им карти, посочва Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултантската компания.

По думите му хората като цяло не осъзнават колко важно е да са точни в навременното обслужване на задълженията си, не само за да запазят кредитното си досие чисто, но и за да не трупат наказателни лихви за просрочени вноски по кредити. Лошата кредитна история е не само пречка за теглене на нови кредити, но и за рефинансиране на съществуващите такива, коментира още Тошев.

Търсенето на кредити през месец март остава стабилно, но водено от очакваните промени в Закона за потребителския кредит, отчитат консултантите. Част от търсещите дом съзнателно са забавили процеса, за да изчакат кредитите, отговарящи на новите изисквания.

Друга тенденция, която се оформя на пазара, е ръст на запитванията за финансиране на покупка на жилище в строеж, като в повечето случаи искането е за финансиране на етап Акт 15.

Финансирането с кредит на жилище в строеж е възможно най-рано след получаване на удостоверение за груб строеж, но поради по-ниския процент на финансиране повечето клиенти предпочитат кредитът да се изтегли след Акт 15 или веднага след получаване на разрешение за ползване. Строителите от своя страна предлагат различни схеми за покупка на ново жилище, сочи анализът. През март се отчита и лек спад в средния размер на изтеглените кредити за страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във