Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пробивът в НАП - удар по националната сигурност и "дигитален Чернобил"

НАП и службите продължават проверката на случая с откраднатата от хакери база данни. Засега версията е, че атаката е външна. т.е. не е участвал служител на приходната агенция. Към момента институциите установяват дали изтеклите данни са от данъчни декларации. Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че случаят засяга националната сигурност, което обяснява участието на ДАНС в разследването. 

В телевизионните си изяви ден след атаката ИТ специалистите и експертите по киберсигурност се обединяват около мнението, че най-важно в момента е да се разбере дали системите на данъчната администрация са уязвими и да се предпазят от следващи пробиви. 

"Файловете са истински и са огромни, в тях има информация – ЕГН-та, имена, вноски, заеми. Има данни за съдии и прокурори. Много е важно, когато стане такъв инцидент, държавата да ни предостави информация. Не трябва да губим вяра, че държавата може да пази данните ни", коментира експертът Ясен Танев. Той определи случая като "дигитален Чернобил". Според него базата данни е толкова голяма, че ще бъде изследвана с месеци, а обикновеният човек е заплашен от тази дигитална радиация, защото може да бъдете профилиран.

Колегата му Любомир Тулев смята, че ако се докаже уязвимост на системата на НАП, това ще е безпрецедентен случай на информационен теч в българската история. "Съобщението за атаката бе разпратено чрез руски сайтове, като Яндекс, но се съмнявам, че Русия стои зад случилото се", обясни Тулев. По думите му най-притеснителна би била финансовата информация за българските граждани.

Програмистът Светлин Наков е на мнение, че такива неща у нас се случват всеки ден, тъй като нивото на сигурност на системите на нашите държавни институции не е високо. Наков изтъкна, че масово в институции има пробиви на сигурността поради ниво на компетентност или ниско заплащане. Програмистът заяви, че според него няма финансов мотив в хакерската атака, тъй като хакерите вече щели да продадат информацията на черния пазар.

Както "Банкеръ" вече писа, публикуваният масив е 11 гигабайта, като хакерите твърдят, че са се сдобили с 21 гигабайта или данните на 5 милиона българи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във