Банкеръ Daily

Финансов дневник

Притискат "Уникредит" да купи държавния дял в "Монте Паски"

Министерството на финансите на Италия е сондирало мнение с изпълнителния борд на "Уникредит" за евентуална сделка по продажбата на държавния дял в "Банка Монте дей Паски ди Сиена", споделили пред агенция "Блумбърг" запознати с въпроса лица. Между двете страни е имало неофициални контакти за потенциалната покупка на мажоритарното правителствено участие в "Монте Паски" от "Уникредит". Разискванията са били предварителни и експертите на финансовото ведомство претегляли и други възможности, добавили добре информираните източници. 

Главният изпълнителен директор на "Уникредит" - Жан-Пиер Мустие - не би приел каквато и да било сделка, която не е поне неутрална по отношение на банковия капитал и не защитава институцията от правни искове, твърдят някои от запознатите с темата лица. Италианският банков първенец правел и вътрешен анализ, за да оцени предимствата и недостатъците на евентуалното обединение с "Монте Паски". 

Представителите на италианското финансово министерство и на "Уникредит" засега отказват официален коментар.

Основаната през 1472-а "Монте Паски" бе спасена с държавни средства през 2017-а. В резултат на спешната намеса правителството получи 68% дял в кредитора, който трябва да продаде до края на 2021-а като част от споразумение с европейските регулатори. Финансовият министър Роберто Гуалтиери вече е подписал проекто-закон, който дава зелена светлина на продажбата. 

Рим може да започне процеса за разформироване или за обединение на "Монте Паски" с друг кредитор след като приключи сложна транзакция, позволяваща прехвърлянето на необслужвани кредити за над 8 млрд. евро на държавния мениджър на активи "АМСО". Общият правен риск на най-старата банка в света обаче е в размер на около 10 млрд. евро заради гражданските и криминални казуси, свързани с бившия мениджмънт на проблемния кредитор, възникнали след спасителната акция на италианското правителство. Това количество рискови продукти е сериозно препятствие за каквато и да било сделка по изваждането на "Монте Паски" от държавен контрол. 

Шефът на "Уникредит" пък периодично изтъква, че банката му не се интересува от сливания или поглъщания. Което не пречи на множество анализатори да посочват растящия натиск върху кредитната група да помогне на кабинета, особено след като конкурентната "Интеза Санпаоло" придоби през 2017-а добрите активи на две други закъсали членове на италианската банкова общност - "Банка пополаре ди Виченца" и "Венето банка". Тези сделки могат да се използват като прецедент за евентуална транзакция с "Уникредит". "Интеза" купи активите за 1 евро, получи 5.2 млрд. евро от държавата, за да запази капиталовите си коефициенти и гаранции за още 12 млрд. евро, които да покрият лошите заеми и правните рискове. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във