Банкеръ Daily

Финансов дневник

Приключи дефлацията в еврозоната

Четиримесечната дефлация в еврозоната приключи, след като през април цените се задържаха на същото ниво, на което бяха година по-рано.

Според предварителните данни на статистическото бюро на ЕС „Евростат“ инфлацията в 19-те страни, споделящи общата европейска валута, се е покачила до 0% през април, което представлява ръст спрямо дефлацията от -0.1% през март.

Най-голям принос за ръста на инфлацията имат услугите (0.9% инфлация спрямо 1.0% през март) и хранителните стоки, алкохола и тютюневите услуги (също 0.9% инфлация спрямо 0.6% през март). Както и през предишните месеци, ниските цени са били повлияни най-силно от отрицателните нива в енергетиката (-5.8% инфлация спрямо -6% през март).

Приключването на падането на цените вероятно ще е добра новина за Европейската централна банка (ЕЦБ), която се стреми да поддържа инфлация от малко под 2% в следносрочен план, коментира Ройтерс. През март ЕЦБ започна да печата пари, за да инжектира повече средства в икономиката и да предотврати последиците от постоянно пдащите цени.

Според икономистите инфлацията ще стигне ясно изразени положителни стойности през втората половина на 2015 г., когато цените на енергията ще спрат да я дърпат надолу заради петрола, който рязко поевтиня от юни минлата година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във