Банкеръ Daily

Финансов дневник

Приятел на американския главен прокурор ще "ходатайства" на "Дойче банк"

Робърт Кимит

Германският банков лидер "Дойче банк", чийто глобални транзакции се следят под лупа от щатските законодатели и криминални следователи, е привлякъл в редиците си стар приятел на главния прокурор на САЩ - Уилям Бар. Вероятната идея на мероприятието е той да помогне на банката да "преплува" успешно политическите води във Вашингтон, информира на 9 сепетмври агенция "Блумбърг".

Решението е на Франкфурт, и по-специално на председателя на банковия надзор Пол Ахлайтнер, твърдят запознати с въпроса лица. Именно той е ангажирал преди време 72-годишния Робърт Кимит - адвокат, бивш заместник финансов министър и бивш посланик на Америка в Германия, чието приятелство с Бар датира от 80-е години на миналия век. Конкретната роля на Кимит не е ясна дори на много висшестоящи мениджъри на "Дойче банк". Догадките са, че той би следвало да укрепи позициите на германската банка в американската столица, където, редом с криминалните разследвания, законодателите демократи проверяват и връзките на "Дойче банк" с един от най-високопоставените й клиенти - президента Доналд Тръмп. 

Мнението на американския бизнес по това назначение е доста по-неясно, просто защото когато то се е случило, много генерални мениджъри отвъд Атлантика не са били информирани за ролята на Къмит, твърдят запознати с интригата източници. Адвокатите, наети да представляват германската банка в разследванията на щатското министерство на правосъдието, са контактували директно с редовите прокурори по няколко дългогодишни разследвания. И поне по едно от тях ведомството не е давало почти никаква информация от години. 

Кимит, който в момента е специален съветник в международната правна кантора "Уилмър Хейл", отказва коментар. В спциално изявление "Дойче банк" посочва, че "никой от тази правна фирма не е нает да контактува с американското министерство на правосъдието във връзка с разрешаването на която и да било проверка на кредитора". 

Въпреки това, някои висши кръгове в Германия се надяват, че дългогодишното приятелство на Кимит с Бар би помогнало да се разчистят дългогодишните правни процедури на американците срещу "Дойче банк". Банковите лидери са наясно, че, ако Тръмп не бъде преизбран през ноември, каквото и да било споразумение с бъдещото ръководство на правното ведомство ще е много по-трудно от евентуален изход през тази година. Назначените по политическа принадлежност прокурори също биха имали стимул да закрият проверките преди да бъдат сменени, коментират запознатите с въпроса лица.   

Трупащите се от години правни проблеми на "Дойче банк" поразиха цените на акциите й. След като банката разчисти няколко случая, главният изпълнителен директор Кристиян Сюинг обеща да подобри вътрешния контрол и работата по съобразяване на банковия бизнес с изискванията на регулаторните органи. Кредиторът твърди също, че сътрудничи на продължаващите и в момента разследвания. 

Едно от тях е сързано с "Данске банк" и "Сведбанк", всяка от които призна за пропуски в контрола при осъществените подозрителни транзакции за милиарди долари. "Дойче банк", през която са минали преобладаващия брой сделки като банка кореспондент на нарушителите, плати на банковите регулатори в Ню Йорк 150 млн. щ. долара за слаб надзор. 

"Дойче банк" помага на американските следователи и в проверките за предполагаемото й участие в манипулирането на цените на американски ценни книжа. Както и в разследването за наети от ния лица с връзки с видни чуждестранни правителствени представители, включително на Китай.

Друга сериозна правна заплаха е проточилото се криминално проучване на пътищата, по които богати руснаци са прехвърлили 10 млрд. долара в американската финансова система чрез т. нар. "огледални" търговски сделки в Москва и Лондон. Повече от тези операции на ръба на закона са минали през "Дойче банк". Германският кредитор уреди спора с щатските и британските финансови регулатори, признавайки пропуски в контрола, като остави висящо проучването на американското министерство на правосъдието.  

Именно по тези казуси биха помогнали връзките на Кимит както с "Дойче банк", така и с американското правосъдие. Кимит и Ахлайтнер заемаха високи позиции в Американския съвет за Германия - организация с идеална цел, основана след втората световна война за засилване на връзките между САЩ и Германия. През 2017-а Кимит даде специална вечеря на съвета в чест на Ахлайтнер.

Приятелството между Кимит и Бар пък датира от президентската кампания на покойния Джордж Буш през 1988-а, когато двамата отговарят за подбора на вицепрезидент. А неотдавна Кимит каза публично, че Бар е поискал съвета му дали да оглави министерството на правосъдието при Тръмп. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във