Банкеръ Daily

Владислав Горанов:

Приходите в бюджета са с 10% повече в сравнение с 2014-а

Събраните приходите в бюджета са с 10% повече в сравнение със същия период на миналата година. Това заяви в Бургас министърът на финансите Владислав Горанов, който участва в икономически форум, организиран от КРИБ и КНСБ. По думите му това се случва при относително минимален ръст на икономиката – около 2 процента.

От данъци и осигуровки досега са събрани малко над 1.6 млрд. лева, подчерта министърът и попита къде са били вчера тези пари.

"Къде са били през миналата година, в чии джобове? Нормално е правителството, за тези усилия, да трупа негативи, да трупа врагове. Но това са близо 2% от БВП, които са важни не само да финансираме основните функции и очаквания на хората. Важни са за това, че, за съжаление, недалновидното и лошо управление в правителството, предхождащо сегашното, доведе до там, че бюджетът излезе на много голям дефицит", коментира Горанов.

Той изтъкна, че всеки лев дефицит води до задлъжняване на всеки един от нас. За тази година вече са натрупани 2.5 млрд. лева.

Министърът на туризма Николина Ангелкова пък коментира спада в туризма. Според нея част от проблемите в сектора се дължат сивата икономика.

"Въпреки трудния летен сезон, за първите 7 месеца на годината БНБ отчита, че приходите от международния туризъм в България са около 3 млрд. лева. Всичко това ни води към основния въпрос – какви биха били тези числа, ако извадим „на светло“ целия сектор. Туризмът е с най-голям дял в сивата икономика – повече от 50%", поясни Ангелкова.

Форумът е насочен към изсветляване на икономиката и продължава във Варна и София. Лица на националната кампания са председателят на КРИБ Кирил Домусчиев и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във