Банкеръ Daily

Финансов дневник

Приходите от лихви се сринаха близо до 13-годишен минимум

Парите на депозит на българските домакинства нараснаха до близо 54 млрд. лв в края на февруари, сочат последните данни на Българска народна банка. Това е с близо 420 млн. лв повече спрямо месец по-рано, както и с 4.2 млрд. лв над нивата на спестяванията ни от преди година.

Близо ¼ от този ръст е постигнат през декември, когато увеличението на депозитите на населението е от 916 млн. лв., информира profit.bg. Въпреки новата най-висока стойност на спестяванията, това за момента не носи големи облаги за българските домакинства. Доходите от лихви достигнаха най-ниската стойност за последните 12 г. и се доближиха до минималната си стойност от 2006 г. Именно тогава за първите два месеца на годината търговските банки у нас изплатиха 13.1 млн. лв под формата на лихви на домакинствата. Тогава обаче депозитите бяха близо 3 пъти по-малко – едва 19 млрд. лв спрямо 54 млрд. лв за към 28 февруари 2019 г.

На месечна база обаче доходите ни от лихви наистина са на 13 г. минимум, тъй като в първите два месеца на 2006 г. те са били съответно 6.8 и 6.3 млн. лв спрямо 5.8 млн. лв за февруари 2019 г.

Исторически ниските лихви по спестяванията, доближаващи се повече до нулата, отколкото до 1%, прави депозитите доста неизгодна инвестиция в днешно време. Това се случва на фона на близо 3% инфлация в страната, която на практика изяжда доходите ни от лихви.

И все пак – има светлина в тунела. Справка на Profit.bg сочи, че част от банките пускат нови и атрактивни депозитни предложения, като такива са Депозитът с авансово изплащане на лихвата на Д Банк, която предлага лихва от 0.9% за 12-месечен период, както и „Моят депозит“ на Първа инвестиционна банка с лихва от 0.85%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във