Банкеръ Daily

Финансов дневник

Приходите от хазарт намаляват след удара по Божков и пандемията

Над 257 млн. лв. са бюджетните постъпления от данъци и такси от хазартния сектор за 2020 г., отчете в парламента финансовият министър Кирил Ананиев. От доклада му стана ясно за 2019 г. от хазартния сектор са постъпили в хазната 308.686 млн. лева. Спадът от около 20% идва от две направления. В по-малка степен от прехвърлянето на затриването на лотарията на Васил Божков, а и поради това, че игралните зали бяха затворени заради пандемията. Преди дни стана ясно, че игралните зали ще бъдат отворени от 1 март.

Преди година държавата се задейства срещу Божков и с промени в Закона за хазарта цялата дейност по организиране на игри с лотарийни билети бе прехвърлена към държавното тото. В резултат шапката на хазартния бизнес на Васил Божков - компанията "Ню геймс", бе обявена в несъстоятелност с решение на Софийския градски съд от 6 януари. 

В съдебното решение по обявяването в несъстоятелност бе посочено, че преди промените в Закона за хазарта, дейността на "Ню геймс" е била печеливша, като всъщност е реализирана и значителна печалба, която се измерва в милиони лева. Например към края на 2017 г. печалбата е над 108 млн. лв., а в края на 2019 г. тя вече достига над 123 млн. лева. 

Въпреки това едно от обвиненията срещу Божков е за 700 млн. лв. неплатени такси към хазната от хазартните му компании.

"Как е възможно след отнемането на лицензите на основни фирми в хазарта, вие да отчитате 8% спад? Или данните ви са неточни, или са укривани обороти", коментира днес депутатът от левицата Румен Гечев, който инициира питането към финансовия министър. 

Гечев посочи също, че продължава да стои без отговор въпросът как са проспани щети за бюджета от близо 700 млн. лева.

"За да дойда и за да ви уважа и за да отговоря на вашите въпроси, съм работил цяла нощ, а вие казвате, че някакви финтове се разиграват. Не е етично, моля ви друг път не го допускайте, вие все пак сте професор", обърна се финансовият министър към Румен Гечев, в отговор на твърденията му, че се опитва да се измъкне от отговор на въпросите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във