Банкеръ Daily

Николай Василев:

Приемането на еврото закъснява с 10 години

Бившият вицепремиер от кабинета "Сакскобургготски" Николай Василев категорично се обяви за членството на България в еврозоната. Василев смята, че въвеждането на общата европейска валута е закъсняло с 10 години.

Според него проблемът частично може да е в страната ни - тъй като не е достатъчно активна, или в самия Европейски съюз може да не иска присъединяването ни към валутния блок. По думите му въпросът не е икономически, а политически - имиджът на България не бил добър заради ниските доходи.

"До ден днешен не сме кандидатствали за ERM II ("чакалнята на еврозоната" - бел.ред). Ако попитате някой европейски политик защо не сме приети, той ще каже, че не сме кандидатствали", обясни ексминистърът. Неофициалното обяснение на българските власти било, че не кандидатстваме, защото отсреща не ни искали.

Василев обясни нарастващата инфлация с увеличението на заплатите през последните 2-3 години."Който иска високи заплати, трябва да знае, че някои цени малко ще се вдигат. Ако влезем в еврозоната други цени ще паднат - на вносните стоки, например европейските автомобили. Общата инфлация няма да се увеличи", уточни той. 

Ползите от въвеждането на еврото според него са, че банките в България ще бъдат под надзора на Европейската централна банка, ще увеличат доходите и инвестициите, приходите от туризъм. 

Бившият вицепремиер е на мнение, че банките в страната са стабилни и няма да има изненади при прегледа на качеството на активите и стрес-тестовете, организирани от ЕЦБ. В телевизионно интервю Василев подчерта, че присъединяването на България в Банковия съюз на ЕС е положително. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във