Банкеръ Daily

Говорител на ЕК пред "Банкеръ":

Приемането на България в чакалнята на еврозоната е в "конфиденциален етап"

"България и Хърватия работeха по изпълнението на пред присъединителните си ангажименти за едновременно приемане в Банковия съюз и ERM II - чакалнята на еврозоната. И по двете направления има прогрес", заяви говорител на Европейската комисия в отговор на писмени въпроси от "Банкеръ". 

От ЕК уточняват, че "като се има предвид пазарният характер на тези дискусии, на този етап работата е конфиденциална". И винаги се процедира по този начин. "Днес не е времето да правим каквито и да е съобщения", се казва още в отговорите на Еврокомисията.

"Банкеръ" изпрати въпроси до Европейската комисия, след като в четвъртък агенция "Ройтерс" съобщи, че Еврогрупата и ЕЦБ ще подкрепят членството на България и Хърватия. Новината дойде часове преди заседанието на финансовите министри от еврозоната плюс Дания. В петък неформални разговори ще водят финансовите министри от Европейския съюз (ЕКОФИН). Очаква се след края на срещата да има съобщение. 

По време на извънредния си брифинг в Министерския съвет в петък премиерът Бойко Борисов съобщи, че днес се очакват новини за присъединяването на България към европейския банков съюз. Очакванията на Борисов са анонсът да бъде направен след 20.00 часа българско време. 

"Днес е важен ден, цел ден ще се работи. Цялата ярост идва, защото ако успеем,  вече няма да могат да се фалират банки, да се помпат, надуват и след това да се фалират. Няма да могат да се теглят пари кеш, без да светнат и в Европа. Ще паднат лихвите по кредитите, ще се вдигне кредитният рейтинг и ще сме на мястото на най-успелите, в сърцето на ЕС", обясни министър-председателят.

Oчаква се Хърватия и България да бъдат приети в ERM II в петък, съобщава хърватската държавна информационна ангеция "Хина", позовавайки се на дипломатически източници. Нагласите в Хърватия също са, че решението за приемането на двете страни ще бъде обявено в официално изявление по-късно днес.

Междувременно КНСБ излезе с позиция за процеса. "През последните десет години КНСБ води последователна политика в посока присъединяване на страната ни към механизма за обменните курсове (ЕRМ II). С оглед на заявената готовност от страна на европейските институции това да се случи в края на днешния ден, призоваваме българското общество и политическите партии да фокусират своето внимание върху тази цел, тъй като не сме били никога по-близо до нейното постигане", се посочва в декларацията. 

"Това е надпартийна цел, която не трябва да разделя обществото, а напротив, да го обединява в интерес на бъдещото развитие на България. Днешният ден е фундаментален от гледна точка на нашия път към завършването на процеса по европейската ни интеграция", заявяват от синдиката.

В позицията се посочва още, че влизането в ЕРМ II е началото на дълъг процес, който изисква България да има не само стабилни публични финанси, но и частни такива. Всичко останало е предмет на друг разговор и той не трябва да се смесва с необходимостта страната ни да не пропусне и този път тази възможност.

Още по темата: Дo часове се очакват новини за приемането на България в чакалнята на еврозоната

Facebook logo
Бъдете с нас и във