Банкеръ Daily

Финансов дневник

Приемам еврото!

Снощи на три ракии го реших. Приемам еврото!

Ето така, считано от 1 май, приемам еднолично и едностранно еврото като разплащателна валута в моя живот.

Така, както руменгечевци поеха навремето вината. Заедно с тлъстите мезета.

Прецедент вече има. Още през 2002 г. Черна гора прие едностранно еврото. Да, едно капучино в Будва е 7 евро,  но туристите -  да са живи и здрави, го плащат, макар и с въздишки. Е, вярно, че млякото с малко кафе в черногорската столица е двойно по-скъпо от подобно, поръчано на площад "Сан Марко" във Венеция, но тези снажни планинци приемат евро.

Следващата стъпка в плана ми е да си сменя социалния пол, джендъра де, и веднага да стана член на Организацията на жените към ПП ГЕРБ.

За да не дразня коалиционните партньори - Патриотите, ще сменя турското си име Чавдар (на турски "чавдар" значи ръж, идва от персийски) и ще се прекръстя на Чардафон. Чардафонка, де.

После с чар и умения ще реализирам бърз кариерен ръст. Ще стигна до длъжността финансово-икономически съветник на Бойко Борисов. Той ще ме сочи за пример как един  никаквец  е постъпил смело и е повлякъл крак към еврозоната. На този пост ще остана поне 20 години, защото толкова време той ще ни бъде премиер. Според мен.

През всичките тези години ще захраня с обществени поръчки всички надеждни близки и роднини. Така де, след като съм приел еврото, ще отворя широко обятия за приемане на евро.

За да пусна и неправителствени корени, ще стана член на Организацията на необвързаните вегани-уфолози.(Има такава, подобрете интернет осведомеността си!). Там ще се свържа с евроструктури като тази на Голямото спагетено чудовище (и такава има!), за да мога да приемам евро и по неправителствена линия.

Този единствен план ми хрумна снощи. Но утрото е по-мъдро от вечерта. А махмурлукът е направо изстрадана мъдрост.

Затова се зачетох в официалната политическа сводка. Първата машинна инженерка, председател на парламента Цвета Караянчева, най-отговорно заявила: " ЕС ще спечели от влизането на България в еврозоната."  Това, което ни обединява днес, са съвместните усилия на парламентите на ЕС да допринесат за  финансовата стабилност и устойчивия растеж на икономиката на Съюза, отбелязала тя.

За да не изглежда наивистичното изказване на Караянчева толкова самотно, някъде от света се обади Кристалина Георгиева в превъплъщението й вече на банкер.

Настроенията в еврозоната към желанието на България да приеме общата валута са сравнително положителни, а опасенията, че страната може да се превърне във втора Гърция, са "несериозни". Така Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка, отговори на журналистически въпрос за възможния резултат от кандидатурата на България за ERM II - преддверието на еврозоната. Заявката беше дадена в началото на годината от финансовия министър Владислав Горанов.

Замислиха ме тези двете. Излиза, че работата е опечена. Предстои да се формализира и ние да си събуем калните маратонки, да захвърлим официалните анцузи, за да обуем сините чехлички с 27 звезди върху тях и да влезем в чакалнята на Общия еврозонов дом. Това е значи вариант "А"!

Чакане му е майката!

Като взех да изтрезнявам - някъде към обяд обаче, ми проблесна, че официалното присъединяване на България към еврозоната засега е далечна, дори съвсем хипотетична перспектива. Затова никой ключов европеец не се ангажира с нея.

От друга страна, подобна пропаганда е типична за българската действителност: "Една лъже, друга маже!"

Затова преминавам към план "Б". Аз еднолично и едностранно влизам в еврозоната!

Не после да броя пропуснатите ползи заради говоренето на халос и нищоправенето на нашите политици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във