Банкеръ Daily

Финансов дневник

Президентът Радев е "за" разсекретяване на стенограмата "КТБ"

Президентът Румен Радев ще работи за разсекретяването на стенограмата - КТБ, обяви в неделя той.

"За мен тази стенограма няма никаква юридическа стойност. Тя няма да даде отговор кой окраде КТБ, кои са виновните, каква е причината. Не. Това ще трябва да го реши съдът. Но стенограмата има огромна обществена стойност като очаквания на хората, като прозрачност, от която всички имаме нужда, когато говорим за борба с корупцията, като демонстрирани намерения на управляващите за борба с корупцията и тяхното отношение към нея", каза президентът. По думите му съществуват три проблем във връзка с разсекретяването на документа.

"Първият проблем - тази професионална тайна, съгласно Закона за кредитните институции. Изпратил съм писмо до управителя на БНБ да се произнесе и той. Вторият проблем за мен е засягането на интересите на трети лица, които участват в нея. Това са активни политици в момента, нека не забравяме, много от тях и ръководят различни институции. И за мен като президент това е един етичен проблем, много сериозен, за доверието в президентската институция. Мен лично ме касае, касае и предишни президенти, ще касае и следващи президенти. Недопустимо е човек, който влиза в президентството, да се притеснява да говори. Винаги всички хора, които идват на срещи при мен, тези срещи имат смисъл, ако хората могат свободно да кажат какво мислят. Но, ако тези хора имат притеснения, че след като напуснат Президентството, техните думи могат да бъдат публикувани, тогава Президентството става една формална институция", разясни Радев.  

Държавният глава, заяви че е изпратил писма до всички участници в срещата с молба "тяхното лично участие, да бъде оповестено"  пред общността. Срокът за отговор изтича на 26 май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във