Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Президентът попълва квотата си в БНБ с еврокритик

Николай Неновски ще е новият член на управителния съвет на Българската народна банка от квотата на президента. Румен Радев вече е подписал указа за неговото назначение, считано от 13 юни. Тогава изтича 6-годишният мандат на Лена Русенова, която бе назначена също от президентската квота. Документът е обнародван и в Държавен вестник. По закон държавният глава има право да назначи тримата членове на управителния съвет на БНБ, които не са подуправители.

Проф. Неновски е посветил цялата си кариера на изследвания в областта на паричните теории и паричната политика. Преподавател е в Университета в Амиен, Франция, Университета за национално и световно стопанство в София и е гост преподавател в още редица висши училища по света. От 1996 г. до 2008 г., с малки прекъсвания, Николай Неновски работи последователно в изследователския отдел на БНБ. В периода 2002-2008 г. е член на Управителния съвет на централната банка. Неновски е назначен от тогавашния президент и екслидер на БСП Георги Първанов.

В края на мандата на Тройната коалиция Неновски е предложен и за подуправител на БНБ и ръководител на управление "Емисионно". Стига се и до неговото назначение на поста. След като ГЕРБ печелят парламентарните избори обаче, новият състав на парламента отменя решението и на негово място е назначен Калин Христов.

Николай Неновски е познат и като съветник на Пламен Орешарски в качеството му на финансов министър в кабинета "Станишев". Когато Орешарски става министър-председател в мандата на БСП и ДПС, Неновски макар и за кратко е член на надзорния съвет на Насърчителната банка (сега Българска банка за развитие). 

Неновски е известен и като критик на членството на България в еврозоната. В последната му публикация, датираща отпреди няколко седмици, той развива тезата, че сега е моментът България да се втурва към членство в механизма ERM II. В едно от последните си интервюта пък той казва, че "Европейският съюз и еврото в сегашния им вид скоро ще станат минало", както и че "истинският разпад на еврозоната ще започне, когато трябва да се плати сметката"

Facebook logo
Бъдете с нас и във