Банкеръ Daily

Финансов дневник

Президентът отказа да разсекрети стенограмата за КТБ

Президентът Румен Радев отказа да разсекрети стенограмите от консултациите за КТБ при президента Росен Плевнелиев от 2014 година. Преди седмица издателите на "Прас-прес" - Чавдар Николов, Христо Комарницки, Чавдар Георгиев и Иван Бакалов, поискаха достъп до стенограмата по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

От администрацията на президента Румен Радев обаче са отказали да предоставят достъп до информацията с мотива, че разпоредба на ЗДОИ "допуска правото на достъп до обществена информация да бъде ограничено, когато информацията е защитена тайна в случаите, предвидени със закон".

От президентството посочват, че в стенограмата от проведените консултации се съдържа информация от категорията "професионална тайна". Администрацията на президента подчертава, че по време на консултациите при президента са били обсъдени опитите за дестабилизиране на банковата система и необходимите мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната, като управителят на БНБ е представил анализ на ситуацията.

"По смисъла на закона професионална тайна е "информация, която БНБ придобива или създава за целите на банковия надзор или във връзка с него". "Професионална тайна е от категориите информация, публичният достъп до които е ограничен на основание ЗКИ, който се явява специален по отношение на ЗДОИ", аргументират отказа си от "Дондуков 2".

"Заявителите посочват, че информацията се иска в условията на надделяващ обществен интерес. Поисканият документ съдържа информация, която е защитена от закона тайна и на това основание хипотезата за надделяващ обществен интерес в случая не е приложима", се казва още в писмото.

Решението на президентството може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Административния съд в София. Издателите на "Прас-прес" заявиха, че ще се възползват от тази възможност.

"На редакционния мейл получихме отговор от Президентството на нашето искане за разсекретяване на стенограмата КТБ. Както виждате сами, според Президента Радев общественият интерес е по-маловажен и незначителен от съсловния интерес на шепа хора, в случая банкери. Прави впечатление бързината, с която ни отговориха. Получихме писмото за отказ само седмица след като подадохме нашето заявление. На предишното ни писмо, в което търсехме съдействие от Президента в борбата ни с монопола в разпространението на печата, все още нямаме отговор. А измина повече от месец.
Г-н Президент Радев, ще се видим в Административния съд!", коментираха издателите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във