Банкеръ Daily

Финансов дневник

Президентът настоя за децентрализация на общинските финанси

В Деня българската община президентът Румен Радев се застъпи за "адекватна данъчна политика, финансова самостоятелност и реална децентрализация" на местните власти.

"Трябва да си спомним, че това е институцията, стояща най-близо до съдбите и проблемите на хората, призвана да "държи ръка" на пулса на делника", написа президентът във Фейсбук.

Според него гражданите поставят пред кметовете, общинските съветници и служителите в общинските администрации високи изисквания за ефективност, прозрачност и обществен контрол и затова "в България най-сетне трябва да започне диалогът за адекватна данъчна политика, финансова самостоятелност и реална децентрализация, която да позволи на местните власти да отговорят на високите очаквания на хората."

По думите му кредитът на доверие е онази огромна отговорност, която налага постоянство на волята и усилията в работата на всяка институция. "На кметовете, общинските съветници и служители в общинските администрации пожелавам здраве и да бъдат на висотата на обществените очаквания! Не позволявайте на рутината да притъпи чувствителността Ви за болките и проблемите на гражданите!", коментира още държавният глава. 

Една от лансираните в публично пространство идеи е поетапно предоставяне на 15% годишно от приходите от данъка върху доходите на физическите лица на общините. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във