Банкеръ Daily

Финансов дневник

Президентът на ЕЦБ настоява за ефективна застраховка на банковите депозити

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги призова правителствата на еврозоната да предприемат по-нататъшни действия за укрепване на банковия сектор в региона, включително чрез създаване на общ застрахователен план за банкови депозити.

В изказването си в Париж Драги заяви, че "трябва да се направи още", въпреки че европейските правителства са изградили система за надзор на банките и управление на банковите рискове през последните години.

По-специално, правителствата трябва да хармонизират правилата на блока за това как да третират банковата ликвидност, да завършат общата система за разрешаване на спорове и да поставят "основите за създаването на ефективна застраховка на депозитите", каза Марио Драги.

"Убеден съм, че скоро ще бъдат предприети важни стъпки в тази посока", добави Драги.

Липсата на пан-европейски правила и протекция за банките и техните клиенти спира инвестициите на заемодателите в бизнес отвъд техните собствени страни, отбеляза президентът на ЕЦБ, цитиран от "Файненшъл Таймс". 

Според него банките са се отдръпнали от международните пазари по време на глобалната криза в желанието си да не предприемат рискове и да избегнат по-тежките регулации на надзорниците на най-големите борси. 

"Тази фрагментация на банковия сектор в национален мащаб доведе до липсата на по-силни банки за консолидация на финансовата индустрия", обясни още Марио Драги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във