Банкеръ Daily

Без актуализация на бюджета:

През ноември може да няма пари за 50 лева добавки към пенсиите

Без актуализация на бюджета най-вероятно през ноември няма да има пари за допълнителните 50 лева за пенсионерите. Това каза служебният министър на финансите Асен Василев пред репортери в Народното събрание. Той отново алармира, че ако няма актуализация, няма как парите да стигнат до хората, фирмите и здравеопазването и ще трябва да се търсят от останалите резерви как да се пренасочат.

"Като говорим за капиталови разходи, виждаме, че хората в момента стачкуват, защото в даден  момент тези капиталови разходи някой ги е изял. Това не е начинът да се прави политика. Политиката трябва да се прави в парламента, със санкция на парламента. Ако ми гарантирате, че ноември ще има парламент, който в първата си седмица ще има бюджетна комисия да приеме актуализация, нека да минем на такъв план. Но виждаме, че тук имаме парламент, който 4 седмици не може да направи бюджетна комисия и да започне да си върши работата", изтъкна министърът. "Икономическите екипи на политическите сили бяха поканени, за да се запознаят с актуализацията на бюджета", добави той, припомняйки, че единствено ДПС са отклонили поканата. На всички, които твърдят, че може и без актуализация, Василев отговори: "Да отворят Закона за бюджета и да посмятат с един калкулатор, за да установят, че с още едно преструктуриране, ще има пари за мерките за септември и октомври и то не за всички."

Василев призова депутатите да смятат как след като вече са покрити 1 млрд. допълнителни разходи за ковид и за избори, да се намерят 1.4 млрд. до края на годината. "Знаете, че през март бяха 50-те лв. за пенсионерите, даже нямаше до май. После бяха мерките 60 на 40. Над 1 млрд. от капиталови разходи вече са преструктурирани, за да може да продължат тези мерки за хората и бизнеса. Има резерви, но те са много малки", подчерта той.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във