Банкеръ Daily

Финансов дневник

През май безработицата е намаляла

Нивото на безработицата в България се понижава за месец от 6.1% в края на април до 6 процента. Това сочат последните данни на Евростат за май 2017 година.

Статистиката сочи, че това е най-ниското ниво на безработицата в страната ни спрямо предишните четири месеца. За сравнение през февруари тя е била 6.5 на сто.

На годишна база понижението е още по-значително. През май 2016 г. безработицата е била на равнище от 7.9 процента. Безработните у нас през петия месец на годината са били общо 196 хил. души, докато година по-рано броят им е бил 260 хил. души, съобщава още Евростат.

Спад бележи и нивото на младежка безработица в страната, но като цяло остава доста високо. През май тя е достигнала 12.6%, което е с 0,1 процентен пункт по-малко спрямо предишния месец, но с 0.6 процентни пункта под нивата от февруари. На годишна база понижението е доста по-сериозно, като през май 2016 г. тя е била 16.2 на сто. Европейската статистика сочи, че общо 20 хил. българи на възраст до 25 години са били без работа през петия месец на 2017 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във