Банкеръ Daily

Финансов дневник

През 2020 г. линията на бедност може да стане 363 лева

От 1 януари 2020 г. линията на бедност да бъде 363 лева. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет. Срокът за обсъждане на проекта е до 27 октомври.

Линията на бедност през тази година е 348 лева. При този размер под прага са над 1.5 млн. души, което е 22% от населението на страната. Предложеният нов размер за 2020 г. е с 4,3 на сто по-висок в сравнение с 2019 година. В доклада на социалния министър Бисер Петков се посочва, че определянето на размера на линията на бедност за страната се извършва на основание на методиката, приета с постановление на Министерския съвет от 24 септември тази година. С определянето на линията на бедност от 363 лв. за 2020 г. финансовата подкрепа за хората с трайни увреждания ще бъде актуализирана и ще отговаря на динамично променящата се икономическа среда, се отбелязва още в доклада на социалния министър.

От 1 януари 2019 г., с влизането в сила на Закона за хората с увреждания, се промени действащият до 31.12.2018 г. подход за определяне на размера на месечното финансово подпомагане на хората с трайни увреждания. Съгласно закона размерът на месечната финансовата подкрепа зависи от степента на увреждане и се определя и актуализира спрямо линията на бедност в България за съответната година, се припомня в частичната предварителна оценка на въздействието. В нея пише още, че при размер на линията на бедност от 363 лв. средномесечно на човек от домакинство, под прага на бедност са 1 663 668 души.

Според сега действащата методика за определянето й се използва статистическото наблюдение на бюджетите на 3020 домакинства. Новата методика вече ще се базира на статистическото наблюдение на бюджетите и условията на живот на 8200 домакинства, посочва в мотивите си за промяната социалното министерството.

Предвижда се да се разшири кръгът на източниците на данни - Националната агенция за приходите, Националният осигурителен институт, Агенцията за социално подпомагане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във