Банкеръ Daily

Финансов дневник

През 2019 г. работим за хазната 138 дни

Тази година ще работим 138 дни за държавата, показват сметките на икономистите. Това е повече, отколкото през предходните години. Средно за един ден българите ще изработват по 319 млн. лв., съобщи Би Ти Ви. 

Най-много дни ще отделим, за да попълним приходите от ДДС и акцизи. За осигуровките ще ни е нужен малко над месец. За подоходни и корпоративни данъци ще работим съответно по 12 и 8 дни.

Сред работещите у нас има такива, които смятат, че парите от данъците и осигуровките не се разпределят правилно от държавата. Красимир Костов е един от тях. Той е технолог във фирма за био оцет.

„Болниците в София не са като болниците във Видин, Монтана и Лом. Трябва според мен да се насочат усилията към едно-единствено перо и като то стане – към следващото, а не да се пръска за всичко по малко и те абсолютно да не стигат за нищо”, казва мъжът.

Собствениците на бизнеса Лидия и Ивайло отичат, че с разрастването на пазара, расте и данъчно-осигурителната тежест за фирмата. Срещу парите, които дават на държавата, искат бързи пътни връзки, но в Северозападна България ги няма: „Крайно време вече е да се вложат пари за тия пътища и да се оправят. Това ще отвори целия край и промишленост и абсолютно всичко ще бъде по две – минимум”, казва Ивайло.

Facebook logo
Бъдете с нас и във