Банкеръ Daily

Подуправителят на БНБ Нина Стоянова:

През 2018-та БНБ пуска страница за съпоставяне на банковите такси

Как дигитализацията ще трансформира традиционните финансови услуги? Отговор на този въпрос дават водещи експерти от банковия и небанковия финансов сектор по време на втората годишна конференция "Финансите в дигиталния свят", организирана от вестник "БАНКЕРЪ“ с генералното спонсорство на Vivacom.
Партньори на събитието са TBI Bank, Пощенска банка, Борика - Банкови услуги, Булстрад Виена Иншурънс Груп и Булстрад Живот.

"Отчитам необходимост от подобни срещи", заяви по време на конференцията подуправителят на Българската народна банка, ръководещ управление "Банково" Нина Стоянова. Тя напомни, че промените в пазара на платежните услуги бяха причина за преразглеждането на Директивата за платежните услуги. В този контекст БНБ създаде проект на Закон за платежните услуги. 

"Очакваме съвсем скоро Министерският съвет да одобри законопроекта", съобщи Нина Стоянова. Подуправителят изброи част от новостите, които ще бъдат въведени с новия закон. На първо място потребителите ще имат достъп до повече платежни услуги. С новите текстове се въвеждат и допълнителни изисквания към доставчиците на платежни услуги, които се извършват  през интернет, като целта е да се повиши защитата на потребителите. Законът въвежда и две нови интернет услуги - по иницииране на плащане и по предоставяне на информация за сметка.

Законът предвижда и създаване на интернет страница за съпоставяне на банковите такси и комисионни. Според думите на Нина Стоянова такава страница ще бъде създадена от Централната банка до края на 2018-та. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във