Банкеръ Daily

Финансов дневник

През 2016-а в Сребърния фонд са постъпили близо 124 млн. лв.

Постъпленията в Сребърния фонд за 2016-та възлизат на 123.96 млн. лв., става ясно от месечната справка на Министерството на финансите. През декември държавата е превела 2.42 млн. лв. по сметката на фонда. Най-голямата част от парите – 107.38 млн. лв., са постъпили през май, тъй като това е крайният срок, в който държавата може да преведе приходите от приватизация и концесии за миналата година.

Освен тези суми по сметката на фонда държавата може да преведе и до 25% от бюджетния излишък, който според последните данни на Министерството на финансите е набъбнал до рекордните 3.46 млрд. лева. Сумата, внесена от държавата за изминалата година е доста по-висока от внесеното за цялата 2015 -та, когато по сметката на фонда бяха преведени общо 88.68 млн. лева. За 2014-та сумата беше 113.42 млн. лева. 

По закон по-голямата част от средствата на фонда се превеждат по сметка в Българската народна банка (БНБ) и са целеви, т.е. могат да се използват само за подпомагането и гарантирането на устойчивостта на държавната пенсионна система. Средствата не носят никаква доходност, тъй като депозитът е с нулева лихва. До момента в сметката на Сребърния фонд в БНБ са натрупани 2.658 млрд. лева.

Според Стратегията за управление на фонда за периода 2017 - 2019 г. активите на Сребърния фонд ще останат на депозит в БНБ или ще бъдат използвани други инструменти, които централната банка предлага.

Facebook logo
Бъдете с нас и във