Банкеръ Daily

Финансов дневник

Претърсиха централния офис на Swedbank

Шведските власти претърсиха централния офис на Swedbank като част от разследването на банковите операции по обвинения в пране на пари в балтийските клонове на банката, съобщи Bloomberg.

Скандалът с обвиненията за пране на парите на Swedbank се разрасна значително по-сериозно през тази седмица на фона на докладите, че банката се разследва от американските власти във връзка с предоставяне на подвеждаща информация.

Бившият председател на кампанията на Тръмп и осъден престъпник Пол Манафорт е сред тези, които са получили подозрителни плащания, направени чрез кредитора, базиран в Стокхолм.

Събитията унищожиха около една десета от пазарната стойност на банката, след като цената на акциите се понижи след първия изблик на скандала миналия месец, достигайки 6,5 млрд. долара загубена пазарна стойност, или около 25%.

Междувременно централата на Swedbank днес бе претърсена от шведската Служба за икономическа престъпност, като част от разследването дали е нарушила правилата за вътрешна информация, давайки на своите най-големи акционери предварително съобщение за доклад на SVT за изпиране на пари, излъчен на 20 февруари.

Шведският кредитор е загубил повече от една пета от стойността си, след като е бил свързан с Danske Bank, чийто естонски клон е бил използван за 200 милиарда евро (227 милиарда долара) от подозрителни плащания между 2007 и 2015 г.

Регулаторите в Швеция, Естония, Латвия и Литва започнаха съвместно разследване на Swedbank, след като SVT през февруари съобщиха, че подозрителни транзакции на стойност най-малко 40 милиарда шведски крони (4,3 милиарда долара) са извършени между балтийските сметки на Swedbank и Danske Bank през същия период.

Facebook logo
Бъдете с нас и във