Банкеръ Daily

Финансов дневник

Престъпленията с криптовалути достигат рекордните 14 млрд. долара

Измамници и крадци по целия свят са задигнали рекордните 14 милиарда долара под формата на криптовалути през 2021 г., според нови данни от фирмата за анализ на блокчейн технологията Chainalysis, цитирани от CNBC.

Загубите от престъпления, свързани с криптовалути, са нараснали със 79% спрямо 2020 г., което се дължи на скок в случаите на кражби и измами.

Тази рекордна по размер престъпност с криптовалути идва в момент, когато редица регулаторни органи по света призовават за повече правомощия над бързоразвиващия се сектор на цифровите валути.

Именно измамите и кражбите са най-честите форми на престъпления, свързани с дигитални монети, като кражбите най-често се осъществят чрез хакерски атаки. 

Финансовите надзорни органи и политиците от Вашингтон до Франкфурт се притесняват от използването на криптовалути за пране на пари, като някои настояват законодателите да предоставят на тези органи по-големи правомощия над индустрията, отбелязва Ройтерс.

"Престъпната злоупотреба с криптовалута създава огромни пречки за продължаващото им възприемане, увеличава вероятността от налагане на ограничения от правителствата и най-лошото - невинни хора по света падат тяхна жертва", коментират от аналитичната фирма Chainalysis.

В същото време обаче общият обем на трансакциите с крипто е скочил до 15.8 милиарда долара през миналата година, което представлява увеличение от над 550 процента спрямо равнищата от 2020 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във