Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Премиерът си напазарува още малко чиновническа любов

Премиерът Борисов обича да бъде обичан. Особено когато се задават избори. И е готов да използва държавния бюджет, за да получи любов - тоест платена любов.

Преди дни Борисов реагира остро на упреците, че прави разточителни харчове и не изразходва ефективно средствата на данъкоплатците. Той отхвърли критиката, защото по думите му - в последните 11 години, във всяко правителството на ГЕРБ, при всеки финансов министър се е държало бюджетът да приключва годината с излишък. "Затова никой не може да ме обвини в предизборно харчене или каквото и да е харчене", отсече министър-председателят.  

Разбира се, това най-малкото е умело жонглиране с истината. Най-елементарната проверка показва, че в края на 2019 г. бюджетът е приключил годината с 1 млрд. лв. дефицит. Тогава обяснението бе, че той е формиран от "еднократния разход за придобиването на американските изтребители F-16". В един момент разходът може да се окаже и "двукратен", защото правителството вече даде заявка, че обмисля покупката на още самолети от САЩ. 

Но какво са 3-4 млрд. лв. между приятели, както се казва. Затова да не издребняваме, а да се върнем на платената любов. 

Според премиера всички средства се дават в помощ на хората и бизнеса, заради пандемията, тоест изборите нямат нищо общо. Как обаче да му повярваме, че държавата подпомага бизнеса в тези трудни месеци, като първа грижа на бюджета се явяват заплатите в държавната администрация. Например, наскоро бе публикувано правителствено постановление за увеличение с 30% на заплатите в 34 държавни администрации. Действително за много от тях може да се каже, че са на "първа линия" в битката с коронавируса и работят с множество граждани. На коя линия обаче са Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Националният институт за помирение и арбитраж и Басейновите дирекции?! 

Да не говорим, че част от работодателските организации не само не подкрепят тази мярка, но и я оценяват като "пир по време на чума" и извършване на "необходимото", за да се спечелят повече гласове на предстоящите избори чрез натоварването на бюджета с допълнителни разходи. Спокойно може да се добави и за харчове за умишлено раздутата държавна и общинска администрация на калпак, а не на база постигнати резултати, без наличие на електронно правителство, без съкращение на административния апарат и очевидно без оценка на въздействието, която да покаже с колко този разход е изгоден за хазната.

За да се къпе във всеобхватна чиновническа любов, премиерът е решил да действа соломоновски. Затова в Бюджет 2021 се залага и 20% увеличение на заплатите в общинските администрации. С риск да се повторим - отново без оценка колко ще струва това на всички останали данъкоплатци. 

Впрочем КНСБ поиска в Бюджет 2021 да залегне и 20% ръст на заплатите във всички структури на централната и местната администрация, които не са получили 30% увеличение на средствата за персонал във връзка с работа в условия на Covid–19. И познавайки маниера на Бойко Борисов, това щение вероятно също ще бъде задоволено. 

Към сметката, разписана от премиера и финансовия министър Кирил Ананиев, трябва да добавим и 10-процентното традиционно увеличение на заплатите в бюджетната сфера, т.е. за лекари, учители и полицаи. Особен акцент се поставя върху преподавателите - осигурени са допълнително още 360 милиона лева за техните възнаграждения. Така че премиерът ще може да се похвали с изпълнение на едно от обещанията си към избирателите преди четири години.

В плановете за догодина влиза и подмазването към  пенсионерите. Ананиев напомни, че кабинетът предвижда индексация на пенсиите с между 5 и 10%, което ще струва на хазната 1.8 млрд. лева. Бонуси от по 50 лв. пък ще се изплащат до края март - т.е. когато приключва мандатът на правителството. Естествено, възрастните хора заслужават достойни доходи, но в задачата се пита защо всички получават по 50 лв., а не се действа прогресивно - по-нуждаещите се да получават повече. Защото тази "политика" е един вид самопризнание, че в края на третия премиерски мандат на Борисов всички пенсионери остават в графата нуждаещи се?!

Колкото и да ни убеждава, че не е предизборно, премиерът харчи като за последно. Така де, от толкова "десни" политики на ГЕРБ и Борисов, вече няма какво "ляво" да предложи БСП. Без стратегия се дават малко пари на секторите, които бяха най-засегнати от кризата с COVID-19 и  също без стратегия най-много получават хората, които не са засегнати – тези в държавния сектор. 

Харчи се докато има, стреля се хаотично, докато някой не уцели мишената и докато не свършат патроните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във