Банкеръ Daily

Финансов дневник

Прекалено черен, прекалено бял, прекалено претенциозен и вероятно гей

Младши мениджър в "Ейч Ес Би Си холдингс" шокирал шефовете си с нестандартен ход.

Той поканил над 100 свои колеги да говорят с него за разнообразието и расизма в банката и след това представил отговорите им в презентация от 48 страници в стил "Уолстрийт".

Заключението на автора било, че кредиторът по всяка вероятност няма да постигне целевите параметри за диферсифициране на персонала по цвят, пол и сексуална ориентация заради дълбоко вкоренения расизъм и дискриминация на работното място, които принуждават наетите на работа да напускат.  

Някои от споделените съждения звучат доста шокиращо:

- "Просто не ви харесвам. Не ми е позволено да ви кажа защо";

- "Имате необходимата квалификация и вършите страхотна работа, но просто не сте подходящ за екипа - това е просто аура";

- "Никога не е било по-трудно отколкото сега да си Бял човек в банковия сектор".

През миналите десетилетия, съгласно строгия кодекс на Уолстрийт, ценящ възпитанието и въздържаността над всичко, младшият мениджър вероятно е щял да бъде уволнен за разпространението на подобни враждебни изрази. След годините на масови протести срещу расовото неравенство и обещанията на корпоративните лидери да поправят нещата обаче, в "Ейч Ес Би Си" все по-често се срещат по-различни оценки.

Авторът - Йън Кларк - който все още е в банката, където е от 15 години, работи в Ню Йорк като заместник директор на звено, помагащо на компании да събират и да правят разплащания с парите си, твърдят лица, запознати с въпроса. Отговорни фактори в кредитната институция пък вече са започнали вътрешни проверки, които да проучат щателно неговите разкрития и да разследват инцидентите, които описва.  

В официално изявление "Ейч Ес Би Си" отстоява готовността си да увеличи разнообразието и по-активното включване на различните и признава, че въпреки напредъка все още предстои много работа.

Голяма част от обидните квалификации и поведение, предизвикващи възмущението и несъгласието на колегите му, които Кларк препраща към лидерите на банковата група, са характерни за целия сектор. Големите банки отдавна признават, че е наложително да разчупят "мачовския стил" и да привлекат повече различни в редиците на персонала и на управленските нива, но движат много бавно нещата.

"Ейч Ес Би Си" обеща да удвои броя на чернокожите на управленски позиции до 2025-а и да публикува годишните данни за етническото представителство и за разликата в трудовите възнаграждения на персонала. Редом с другите мерки, американският бизнес на британската банкова група обвързва оценката за работата на мениджърите с напредъка, който са постигнали във включването и разнообразяването на екипите по пол, цвят и сексуална ориентация. Въпреки усилията, председателят на "Ейч Ес Би Си" - Ноел Куин - признава, че усилията не са постигнали желания резултат. 

В презентацията Кларк се определя като "наполовина черен, наполовина бял и с различна сексуална ориентация".

В биография в търговска публикация от миналата година той разкрива, че баща му е от Ямайка, но е отгледан от майка си англичанка в Лондон. В гимназията често е подлаган на торвоз, защото е бил "прекалено черен, прекалено бял, прекалено изискан (като акцент) и вероятно гей". След колежа пък счетоводните фирми дори не го допускали до интервюта, но "Ейч Ес Би Си" оценила уникалността, която можел да внесе и му помогнала да се развие. 

Поредицата разговори с колегите му и направените разкрития обаче са го разтревожили и са променили мнението му за работодателя и за самия него. Кларк обръща в най-голямо внимание на цветнокожите и на "туземците". Нееднаквото отношение към тях и "прекалените равнища на систематична дискриминация" в "Ейч Ес Би Си", които принуждават различните да подават оставки, заплашват да подкопаят усилията на институцията да разнообрази персонала. Кларк посочва за пример петима служители от тази група, напуснали банково управление и впоследствие получили по-високи позиции в конкурентни кредитори, между които и "Джей Пи Моргън Чейз" и "Моргън Стенли".  

Facebook logo
Бъдете с нас и във