Банкеръ Daily

Финансов дневник

Предвиждат увеличаване на пенсиите с 2.4% през 2017 г.

Бюджетът за държавното обществено осигуряване за 2017 г. цели осигуряване на започналата пенсионна реформа. Това заяви на брифинг социалният министър Зорница Русинова след извънредното заседание на правителството, по време на което бе одобрен бюджетът за следващата година.

"Предвиждаме увеличение на пенсиите с 2,4% от 1 юли следващата година, средният размер на пенсията за 2017 г. да бъде 341,57 лева, с 3% по-висок на годишна база", каза Русинова. 

Министърът подчерта, че се очаква с около 40 лева повишаване на средния осигурителен доход.

"До голяма степен промените в бюджета водят и до подкрепа на две изключително важни политики свързани с цялостната реформа на осиновяването, по-добра защита правата на родителите осиновители с възможност те да ползват всички права на отпуск до 5 г. на навършване на детето. Политиката свързана с подкрепа на работещите майки и стимула на тези, които са в майчинство през първата една година да се завърнат по-рано на работа“, коментира социалният министър. 

В законопроекта за ДОО се предлага от 1 януари размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ да се увеличи с един процентен пункт до 18,8% за родените преди 1 януари 1960 г. 10,5% ще се плащат от работодателя, а 8,3% - от работника. За родените след 31 декември 1959 г. предложеният размер на осигуровките за държавния фонд „Пенсии“ е 13,8%.  

От 1 юли минималният размер на пенсията за стаж и възраст ще се повиши до 165,25 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва 35% от максималния осигурителен доход – 910 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във