Банкеръ Daily

Morgan Stanley:

Предстои глобална рецесия след 9 месеца, ако Тръмп продължи да вдига китайските мита

Глобалната икономиката рискува да навлезе в рецесия след 9 месеца, ако президентът Доналд Тръмп премине още една стъпка по-напред в плана си да наложи тарифи за потребителски продукти, произведени от Китай, прогнозира американската банка Morgan Stanley.

В съобщение Morgan Stanley прави прогнозата, че ще настъпи рецесия, ако Тръмп наложи тарифи от 25% върху вноса на китайски стоки за 300 млрд. долара, след като преди дни той заплаши, че от 1-ви септември САЩ ще започнат да облагат стоки на такава стойност, произведени в Китай, с мито от 10%.

"Това е достатъчно лошо, но поносимо", казват от Morgan Stanley, но отбелязват, че ако тези 10-процентни тарифи се запазят по-дълго от четири или пет месеца, глобалният растеж ще остане слаб в диапазона от 2,8% до 3%, въпреки съкращаването на лихвения процент от централните банки.

Глобалният растеж беше 3,6% през 2018 г. и се очаква да се забави до 3,2% през 2019 г., според юлските оценки на Международния валутен фонд. Morgan Stanley определя, че глобална рецесия има, когато глобалният растеж е под 2,5%.

Истинската грижа обаче е свързана с корпоративното доверие. „Въпреки че не знаем точната повратна точка, ние осъзнаваме риска от потенциално нелинейно затягане на финансовите условия и неговото въздействие върху капиталовите инвестиции и пазара на труда“, заключиха анализаторите на Morgan Stanley. Рисковете, твърдят те, са изкривени в посока надолу. Глобалната икономика ще влезе в рецесия след три тримесечия, ако Тръмп вдигне последните мита до 25%, а Китай предприеме контрамерки.

„Виждаме значителен риск 10-процентната тарифа да се увеличи до 25%. По този начин САЩ ще наложат мита от 25% върху целия внос на китайски стоки. Ние също така смятаме, че съществува висок риск от въвеждането на тарифи за внос на автомобили и части от страни извън Северна Америка (с изключение на Южна Корея), тъй като такива тарифи биха стимулирали производителите да спазват по-строгите правила на USMCA за местно производство", посочиха икономисти от BAML, позовавайки се на актуализирания търговски пакт между САЩ, Канада и Мексико (USMCA).

Фючърсите на индекса Dow Jones се понижиха с 1.4%, на S&P500 - с 1,5% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с над 2%, час преди старта на американската търговия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във