Банкеръ Daily

Финансов дневник

Представителите на ОИСР са отбелязали стабилното макроикономическото състояние на страната ни

През изминалата година България значително увеличи усилията си за изпълнение на стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това е заявила заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова, която  откри структурната мисия на ОИСР с представители на Секретариата на Организацията в София във връзка с извършването на Икономическия преглед на България. Обсъдени са били технически аспекти, възникващи при подготовката на прегледа, съобщават от пресцентъра на икономическото министерство.

Икономическият преглед ще даде възможност да се оцени постигнатото от България както по отношение на макроикономическото й развитие, така и в отделните сектори на икономиката, и ще се прецени дали страната ни може да изпълни условията и стандартите за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Заместник-минстър Иванова е подчертала, че  в България има макроикономическа и финансова стабилност, а страната ни е лидер по кредитен рейтинг в региона.

Икономическият преглед на България е един от приоритетите, включени в националния План за действие на  България за периода 2019-2020 г. във връзка с подготовката й за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Документът беше представен на заседанието на Съвета на ОИСР на 20 септември миналата година в Париж от министъра на икономиката Емил Караниколов.  С него страната ни показва реализирания напредък в процеса на подготовка за членство в ОИСР през последните години и заложените по-нататъшни конкретни ангажименти и действия за изпълнение на критериите и стандартите на тази организация.

На срещата в Министерството на икономиката представителите на ОИСР Емили Синот и Микел Хермансен са отбелязали, че макроикономическото състояние на страната ни е стабилно, а развитието на пазара на труда е много добро.

По време на посещението си в страната ни представителите на Секретариата на ОИСР провеждат срещи в различни министерства, агенции и комисии, БНБ и други банки, БТПП, КНСБ, научни институти и други.

В ОИСР, някога известна като "клуб на богатите", членуват 35 страни. Сред тях от Източна Европа са Естония, Латвия, Словакия, Словения, Чехия, Полша, Унгария и Литва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във