Банкеръ Daily

Финансов дневник

Председателят на Фед намекна за понижаване на лихвите в края на месеца

Джером Пауъл

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че икономическите перспективи не са се подобрили през последните седмици, като изпрати пореден сигнал, че още този месец може да има понижаване на лихвените проценти в САЩ, съобщи CNBC.

„Инфлацията е по-ниска от симетричната цел от 2% на Федералния комитет за открит пазар (FOMC), а опасенията относно търговската политика и слабата глобална икономика продължават да оказват влияние върху американските икономически перспективи, коментира Пауъл, като добави, че централната банка на САЩ ще „действа по подходящ начин“ за поддържане на настоящата икономическа експанзия.

Предварително предоставената за медиите реч на Джером Пауъл, която той ще изнесе пред Комисията по финанси в Камарата на представителите, потвърди очакванията на пазара за намаляване на лихвите.

Инфлационният натиск остава приглушен, добави Пауъл. "Общият ръст през второто тримесечие изглежда се е понижил. Много от участниците в FOMC видяха, че аргументът за малко по-гъвкава парична политика се засили", подчерта той.

САЩ и Китай са в търговска война повече от година. В края на миналия месец двете страни се споразумяха да възобновят търговските преговори в опит да сложат край на сблъсъка. Междувременно данните от чужбина, особено в Европа, показват отслабваща икономическа активност.

Пауъл отбеляза, че икономиката „се представя добре през първата половина на 2019 г., като потребителските разходи се възстановяват през второто тримесечие, след спад в периода януари-март 2019 г."

Думите на Пауъл идват, след като Фед отвори вратата за намаляване на лихвите по време на предишното си заседание по парична политика през юни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във