Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Предписаха лечение на пет „болни“ общини

Нинова ще проверява общинската дейност на Горанов на място.

Пет са вече общините, за които Министерството на финансите е одобрило планове за финансово оздравяване. Това става ясно от съобщение на ведомството.“БАНКЕРЪ“ вече писа за проформа подпомагането на общините в Перник и в Белово. Компания вече ще им правят тези в Тетевен, в гр. Септември и във Велинград. Одобрението на оздравителния план от финансовия министър е условие за получаване на безлихвен заем от държавата.

Първите два заема за финансово оздравяване на местната власт, както вече писахме, станаха факт преди около два-три месеца. Тогава на практика заработи приетият още в средата на миналата година нов механизъм за подпомагане на закъсали общини. В началото на март се разбра, че общината в Перник е получила 4 млн. лв., въпреки че първоначално искаше 20 млн. лв., а Белово - 2 млн. лева.

Плановете на общините Велинград и гр. Септември са съгласувани през месец април 2017 г., когато са им предоставени и заеми за финансовото им оздравяване. А планът на Тетевен е одобрен в края на март, поради което на този етап не може да се даде категорична оценка на наблюдаваните показатели и на финансовото състояние на тези три общини.

Общият финансов ефект от оздравителните планове следва да се реализира ефективно в периода 2017-2019 година. Общините са поели конкретни ангажименти за постигане на определени целеви стойности на финансовите си показатели към края на всеки отчетен период, които следва да реализират и да отчетат в Министерството на финансите.

От началото на 2017 г. в процедура на финансово оздравяване са 32 общини. Техните просрочени задължения към 31 март 2017 г. са на сума 113 млн. лева. Задълженията им за разходи са в размер на 123 млн. лв., като при 22 от общините делът им спрямо годишния размер на разходите все още надвишава законовото ограничение от 15 на сто. Поетите ангажименти са за 199 млн. лева. При седем от общините делът им спрямо годишния размер на разходите все още надвишава 50 на сто, което е таванът по закон, посочва още в съобщението си МФ.

Просрочените задължения на всички общини в края на първото тримесечие са в размер на 185.6 млн. лв.

Общинският дълг и общинските гаранции пък възлизат на 1.24 млрд. лв., а дългът на Столичната община формира близо 52% от тази сума. Спрямо края на 2016 година размерът на задълженията намалява с 11.5 млн. лв.

Проблемът с оздравяването на "болните" общини всъщност се корени в субективната методика за оценка на тяхното състояние. По тази тема гласът на Националното сдружение на общините в Република България просто не беше чут. Сдружението използва медиите, за да посочи грешките в методиката, но финансовото министерство не реагира.

Оформилият се дългогодишен вакуум обаче няма да е вечен. Деятелите на БСП тръгват на обиколка в страната, за да "търсят проблемите на общините", стана ясно на 16 май тази година. Председателят на Столетницата Корнелия Нинова поема заедно с депутати и членове на партийното ръководство, за да проведе срещи в 28-те области на страната, съобщава партийният пресцентър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във