Банкеръ Daily

Финансов дневник

Предлагат възрастта за пенсия да нараства с по 2 месеца

Увеличаване на вноската за пенсия с 3.5 процентни пункта и на вноската за безработица с 1 процентен пункт до 2027-ма година. Това е предложил вицепремиерът Ивайло Калфин по време на първата среща в рамките на дебата за дългосрочната пенсионна реформа.

В срещата са участвали представители на бизнеса, синдикатите, както и народни представители от различни партии. Другото предложение на социалното министерство е възрастта за мъжете от трета категория на труд да нарастват с по 2 месеца през първите две години, а след това с по един месец на година, докато възрастта стигне 65 години през 2029-та година. За жените се предлага достигане на възраст от 65 години през 2037-ма година, когато на практика този показател ще се изравни за мъжете и жените.

"Това, което предложих, е увеличение в период от 12 години напред с общо 4.5 на сто, като през година се увеличава с 0.5 на сто вноската във фонд Пенсии, и с 0.2 на сто вноската за фонд Безработица. По тази схема за един работодател, който осигурява един работник на 1000 лева примерно, това би означавало през следващата година, ако влезе такава схема с 0.5 на сто увеличение, месечно той да внася по 3 лева повече на един осигурен, а работникът трябва да внесе 2 лева, за да се стигне до тези пет лева увеличение", обясни министърът.

Бизнесът и част от политическите партии са изразили становище, че осигуровки и възраст трябва да нарастват по-стръмно, но според Калфин тежестта трябва да се поеме от поколението, което сега започва трудовия си път, а не от хората, на които предстои да се пенсионират през следващите години.

Преместването на вноските от частните фондове ще се обсъжда от социалните партньори, политическите сили и екипа на министерството следващия вторник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във