Банкеръ Daily

Финансов дневник

Предлагат на Борисов 20% от данъчните приходи да остават в общините

На практика, от 7 лева похарчени на местно ниво едва 1 лев е собствен данъчен приход на общината. Всичко останало са трансфери от държавата, европейски субсидии и неданъчни приходи. Тази разбивка ясно показва огромния структурен проблем пред общинските бюджети в България, се казва в отворено писмо на Института за пазарна икономика до премиера Бойко Борисов. 

ИПИ предлагат 20% от приходите от облагането на доходите на физическите лица да бъде автоматично преотстъпвана към общините, като "парите следват личната карта" – щом по постоянен адрес си в дадена община, то 20% от твоя подоходен данък да отива именно там. 

"По наши изчисления това е ресурс в рамките на 800 млн. лв., който почти ще удвои собствените данъчни приходи на общините без да се вдигат данъци – предлагаме преструктуриране на приходите, а не покачване на данъци с надбавка за общините", мотивират предложението от института. 

Предложенията на ИПИ идват в разгара на дебатите по Бюджет 2020. При представянето на финансовата рамка Владислав Горанов не скри недоволството си от "изключително ниските местни данъци и данъчни оценки". Финансовият министър смята, че няма как с приходите от тях да се поддържа и развива инфраструктурата, затова трябвало да се финансира от имуществените данъци. 

Засега министърът на финансите не потвърди, че новоизбраните кметове на ГЕРБ ще наложат увеличение на данъците и таксите. Според него обаче  градоначалниците трябва да преценят каква политика да водят и да поемат своята отговорност. "Ако решат да задържат ниски данъците и таксите, да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството", посочи преди седмица Владислав Горанов. 

В Бюджета за 2020 г., който вече бе одобрен на първо четене от Народното събрание, за общините са предвидени 4.203 млрд. лева заложеното увеличение спрямо 2019 г. е с 456,8 млн. лв., формирани от обща субсидия за делегираните от държавата дейности – с 418.8 млн. лв., и изравнителната субсидия – с 13 млн. лева. Трансферите за зимно поддържане и снегопочистване са увеличени с 5 млн. лв., а целевата субсидия за капиталови разходи с 20 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във