Банкеръ Daily

Финансов дневник

Предлагат местните данъци да се плащат и с лихвоточки

Депутати от парламентарната група на "Обединени патриоти" внесоха в Народното събрание законопроект, който удължава срока за осребряване на лихвоточките и допуска плащането на местните данъци с тях. Проблемът засяга около 55 хил. души, спестявали в продължение на десетилетия за жилища в годините на социализма, които така и не са били компенсирани от държавата. Срокът за това обаче изтече в края на 2016 г.

"Предвиждаме до 2018 г. да се подават заявки, а до 2020 – да се изплащат", коментира депутатът от "Обединени патриоти" Христиан Митев. Друга идея на вносителите е да се даде възможност лихвоточките да се използват не само при покупка на жилище от правоимащи, а и като платежен инструмент при местните данъци и такси. Това ще даде нова възможност на притежателите им да се разпоредят с тях.

На трето място сме предвидили възможността лихвоточките да бъдат наследявани, посочи Митев. В законопроекта е предвидено всяка година от държавния бюджет да се отделят 20 млн.лв. за да бъдат изплащани компенсаторните средства - по 8 ст. на лихвоточка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във