Банкеръ Daily

Финансов дневник

Предизборният Бюджет 2021 ще остави хазната празна с хаотични разхищения

"Бюджетът за 2021 г. е разхитителен и се прави от правителство, което като че ли се готви да управлява за последно. Вземат се абсолютно хаотични решения. Това управление се превръща в най-популисткото от въвеждането на валутния борд. Раздават се милиарди, с което след себе си управляващите ще оставят празна каса", коментира бившият вицепремиер и икономически министър Николай Василев.

Както "Банкеръ" съобщи, в четвъртък Министерството на финансите публикува Бюджет 2021 и средносрочната бюджетна прогноза, която предвижда хазната да е с дефицит и през 2023 година. Правителството записва бюджетен дефицит от 5.2 млрд. лв. за 2020 г. и още 4.9 млрд. лв. за 2021 г., тоест общо над 10 млрд. лв. за кризисните следващите години.

Според МФ приоритетите на Бюджет 2021 са политиката по доходите, образованието, политиката в областта на здравеопазването, социалната политика, пенсионната политика и политиката в областта на отбраната, акцентира министерството. След увеличението на минималната заплата от 2021 г. на 650 лв. обаче се предлага замразяването й на това ниво през 2022 и 2023 година.

За 2021 г. са планирани целогодишно средства за осигуряване на увеличението с 30% на разходите за персонал в различни администрации, Предвижда се и увеличение с 10 % на средствата за заплати и възнаграждения на персонала в бюджетната сфера. Заложени са 474,0 млн. лв. за увеличение на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 250 лв. на 300 лева. Разписани са 884,2 млн. лв. за мерки, свързани с осъвременяване и изчисляване на пенсиите, както и 318 млн. лв. за изплащане на добавки към пенсиите на всички пенсионери до месец март 2021 г.

"Новият бюджет е предизборен. За бизнеса се дават някакви 300 млн. лв., което звучи като нула. Дават се пари на хората, които нямат нищо общо с кризата, което говори вече за липса на отговорност. Ако следващото правителство е реформаторско, трябва да изпие горчивата чаша и да върне социалните придобивки", обясни Николай Василев в телевизионно интервю.

Според ексвицепремиера ако Владислав Горанов беше финансов министър, това нямаше да се случи. Преди лятото България имаше отлична данъчна система, но сега е счупена с този луд и разочароващ бюджет. 

"Следващото правителство, което ще намери празна хазна, има три решения пред себе си. Едното е да продължи с невероятните дефицити и да се пуска по пързалката, за да стигнем някои южни страни. Другият вариант, който препоръчвам, е да се намалят придобивките. Най-лошият сценарий е да се увеличат данъците, за да се се запълват дупки", коментира Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във